Löss problem i Malmös skolor

Löss problem i Malmös skolor
Föräldrar i Malmö har mejlat till kommunen och klagat på att skolorna gör för lite för att förhindra lusplågan. Arkivbild: Mostphotos

Föräldrar klagar på att det görs för lite för att få bukt med problemet och skolsköterskan tror på mer förebyggande arbete.

Skolorna i Malmö blir inte kvitt lössen. Ofta räcker inte en behandlingsomgång utan smittan fortsätter spridas.

Föräldrar mejlar till kommunen och kräver krafttag. En familj med två barn som drabbats i flera omgångar har räknat ut att kostnaden för lusmedel är uppe i 5 600 kronor för de senaste två åren, då varje kur har kostat omkring 200 kronor.

Två avlusningshelger

Birgit Beckman är skolsköterska i Söderkullaskolan sedan 13 år. Lössen är ett återkommande problem även här. Hon tycker att de informerar mycket i klasserna, speciellt under avlusningshelgerna som är två gånger per år. Det är en nationell föräldradriven kampanj, där skolsköterskorna medverkar genom att dela ut information. En helg några veckor efter skolstart ska alla föräldrar luskamma sina barn.

– Då är det viktigt att alla verkligen gör det och behandlar om de upptäcker löss, för då stoppas smittan. Men det räcker med att enstaka inte behandlar så fortsätter lössen spridas. När vi vet att vi har löss sätter vi upp lappar och uppmanar till luskamning och behandling. Vi rekommenderar då också elever med långt hår att ha det uppsatt, säger hon till Vårdfokus

Inget att skämmas över

Det är inte alltid skolsköterskorna vet vilka klasser som har löss då alla föräldrar inte berättar för läraren. Birgit Beckman är noggrann med att alltid prata om löss som något som kan drabba alla och inte är något att skämmas över.

– Eleverna verkar inte tycka det är skamfyllt. När jag är ute och talar i klasserna är de öppna om att de haft löss.

Kan alltid bli bättre

Birgit Beckman förstår att föräldrar kan tycka att det är jobbigt att behöva behandla gång efter gång.

– Vi kan alltid bli bättre på att förebygga. Om föräldrarna tycker att det är ett problem måste vi försöka utveckla vår roll för att minska spridningen, säger hon.

Henric Kahlmeter är utbildningschef i kommunen och också ansvarig för elevhälsan. Han menar att ingen skola har problem just nu. Han har talat med läkarna inom hälsoenheten om att satsa extra i maj, juni och augusti i år.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida