Nästan åtta av tio flickor är vaccinerade mot hpv

Nästan åtta av tio flickor är vaccinerade mot hpv
Nästan åtta av tio flickor är vaccinerade mot humant papillomvirus. Det visar den senaste statistiken för flickor som är födda år 2003 och 2004, och som har fått minst en dos vaccin. Arkivbild: Colourbox

Hpv-vaccinet ges i över 70 länder och Sverige är bland de länder i världen där vaccinationsgraden bland flickor är högst.

Folkhälsomyndighetens nya statistik gäller för 2016 och visar att täckningen ligger kvar på nästan samma nivå som året innan, med endast en marginell minskning.

– Det är positivt att så många vaccinerar sig, men självklart strävar vi efter att det ska bli fler för att skyddseffekten ska öka ytterligare, säger epidemiologen Tiia Lepp, i ett pressmeddelande.

De typer av humant papillomvirus som hpv-vaccin skyddar mot orsakar omkring 70 procent av all livmoderhalscancer. Vaccinet erbjuds i två doser till alla flickor i årskurs 5 eller 6.

Allmän vaccination för flickor mot hpv är förhållandevis nytt och infördes i det allmänna nationella vaccinationsprogrammet år 2012.

Studier visar att vaccinationerna redan har lett till att förekomsten av allvarliga cellförändringar i livmodershalsen senare i livet minskar bland vaccinerade, jämfört med ovaccinerade.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida