Naturligt folat bättre än syntetisk folsyra

Med rätt frukost i tre månader kan gravida kvinnor minska risken för att deras barn föds med ryggmärgsbråck, visar en färsk avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet.

30 september 2009

Många kvinnor får i sig för lite av B-vitaminet folat som behövs vid celldelning. För gravida kvinnor är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med folat eftersom det minskar risken att fostren föds med ryggmärgsbråck. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att alla kvinnor som planerar att blir gravida ökar sitt folatintag.

Specialkomponerad frukost 

Hittills har man ansett att det är lättare för kroppen att tillgodogöra sig syntetisk folsyra än naturligt folat. Men nu visar agronom Veronica Öhrvik i sin avhandling att antagandet verkar bygga på en underskattning av kroppens förmåga att tillgodogöra sig naturligt folat. Genom att äta en väl sammansatt frukost kan kvinnor förbättra sin folatstatus betydligt.

Hon lät en grupp stomiopererade kvinnor och män äta en specialkomponerad frukost samtidigt som hon följde folaternas och folsyrans öde i både blod och stomivätska. Frukosten bestod av bröd, leverpastej, apelsinjuice, frukostflingor och fil. 

– Vi var tvungna att tillsätta naturligt folat i frukostarna för att kunna märka folatet och på så vis skilja det från det kroppsegna folatet, berättar Veronica Öhrvik.

Viktig barnmorskekunskap 

Det visade sig att folatvärdena i blodet var signifikant högre då försökspersonerna hade ätit naturligt folat jämfört med då de hade ätit samma mängd syntetisk folsyra. I stomivätskan däremot var värdena lika låga för båda – det vill säga då maten hade passerat genom mage och tunntarm.

– Det innebär att det naturliga folatet verkar tas upp lika bra som folsyran. Kroppen kan tillgodogöra sig cirka 90 procent av både folsyran och av det naturliga folat som finns i kosten.

För att förbättra kvinnornas folatstatus behövs ett ökat dagligt intag av omkring 100 mikrogram. Men det tar omkring tre månader.

– Därför är det viktigt att till exempel barnmorskor känner till detta,  och andra som träffar kvinnor som planerar att bli gravida, säger Veronica Öhrvik.

Avhandlingen heter Folate bioavailability – In vitro experiments and human trials, och är framlagd vid institutionen för livsmedelsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida