Personligt Tone Ahlborg

Ålder: 56 årKarriär: barnmorska, sexualrådgivare och doktor i folkhälsovetenskapBor: vid havet, dit hon alltid längtarGlömmer: att räkna till tio innan hon säger någotFörsöker lära sig: att bli gammal och klokGör nu: följer upp föräldrarna i studien när barnet är fyra år

Tone Ahlborgs intresse och engagemang för blivande och nyblivna föräldrars relation tog fart en tidig morgon när hon låg och tänkte på skilsmässostatistiken och kände sig provocerad.

– Vad är det som händer med nyblivna föräldrars relation och sexualitet? Vi väljer vem vi vill ha barn med. Vad beror det då på att nyblivna småbarnsföräldrar så ofta lämnar varandra?

De par som kommer till Tone Ahlborg för rådgivning gör det som ett sista försök innan de bestämmer sig för att skiljas. De söker för kommunikationsproblem, och eftersom sexualiteten är känslig är det den som påverkas när det knakar – särskilt hos kvinnan, som då kanske drar sig undan.

I samtalen med paren ser sig Tone Ahlborg som en katalysator som får mannen och kvinnan att prata med varandra. De får prata till punkt och berätta sådant som de inte har vågat säga tidigare.

– Kommunikationen är extra viktig när man är nybliven förälder eftersom det är så mycket man måste förhandla om. Och det är ofta svårt att skilja på sak och person när den man älskar säger något kritiskt.

Tone Ahlborg tycker att man behöver vägledning i att bli förälder, »det är ett oerhört ansvar«. Hon ser mödra- och barnhälsovården som ett jättebra team som kan stödja i den processen. I föräldragruppen tas det generella upp; hur det är för många och vad forskningen säger. När de möter den enskilda föräldern eller paret kommer ofta frågorna.

– Gör de inte det måste vi våga fråga hur de har det med varandra. Om vi försöker prata vaccinationer och kost och mamman bara har oron över att maken ska lämna henne i tankarna, då tar hon det inte till sig, säger hon.

Alla nyblivna föräldrar tror att det bara är de själva som är trötta, grälar och inte har sex, och blir oerhört lättade när barnmorskan berättar att det är så för de flesta.

– Om vi kan få dem att tänka att de kommer att ha mer tid för varandra senare och känna att de ändå hör ihop som kärlekspar, då skulle vi kunna minska antalet skilsmässor bland nyblivna föräldrar.

Tone Ahlborg tycker att sexologi är ett givet fortbildningsområde för barnmorskor och att de ska utveckla sin rådgivande och vägledande roll där. Hon ser barnmorskan som en självklar och bra auktoritet som den neutrala person hon är, särskilt för unga.

– Vi kan göra otroligt mycket. Patienterna känner sig trygga med barnmorskan och vågar ställa frågor.

För korrespondens:
Tone Ahlborg, lektor vid Högskolen i Akershus, Lilleström, Norge
tone.ahlborg@tele2.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida