Smärtprevention

Se hur lätt det går att avleda barns smärta

En kanadensisk video på Youtube som visar hur en mamma lyckas minska sin lilla flickas rädsla för sprutor har fått stor spridning i världen. Nu har den nordiska forskargruppen Pearl försett videon med svenska undertexter.

5 februari 2018

Filmen visar en liten kavat flicka som säger till sin mamma:

”Jag vet att du är rädd för stick, men jag behöver inte vara det. Du kan hjälpa mig genom att låta mig blåsa såpbubblor, spela spel eller andas djupt. Du kan till och med sätta en bedövningskräm på min arm så att nålen inte känns så mycket. Och säg inte att det snart går över!”

Videon, som har visats mer än 220 000 gånger, ingår i en kampanj från Centre for pediatric pain research i Kanada. Med hjälp av bland annat sociala medier vill man visa föräldrar hur de på bästa sätt kan hjälpa sina barn till minskad smärta.

Den nordiska forskargruppen Pearl, Pain in early life, har satt svensk text till filmen.

Pearl har även översatt undertexterna till svenska i nedanstående film, som handlar om smärtlindring av nyfödda.

I Sverige har Pearl sin bas vid universitetet i Örebro. Ett stort antal forskare inom medicin och omvårdnadsvetenskap är knutna till gruppen som även samarbetar med andra forskare i världen.

Forskningen är inriktad på att hitta metoder som minskar smärta och stress hos barn. Exempelvis genom att sitta hud mot hud med sin nyfödda eller sjunga för barnet för att det ska göra mindre ont vid provtagningar och injektioner.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida