Arbetsgivarens bud har stoppat uppsägningarna i Sundsvall

Arbetsgivarens bud har stoppat uppsägningarna i Sundsvall
Iva-sjusköterskan Lena Gustafsson är en av dem som står fast vid sin uppsägning.

Ett par tusenlappar extra får de flesta sjuksköterskorna på iva att ta tillbaka sina uppsägningar. Men Lena Gustafsson står fast vid sitt beslut.

22 april 2015

Under våren har 18 av 25 sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen vid Sundsvalls sjukhus sagt upp sig i protest mot underbemanning, dålig arbetsmiljö och låga löner. Nu har de fått ett bud från landstingsledningen och alla utom två har dragit tillbaka sina uppsägningar.

  • 2 300 kronor till samtliga iva-sjuksköterskor på sjukhuset.
  • 700 kronor som utgångspunkt i årets lönerevision.
  • En kompetenstrappa som ska innebära ytterligare lönepåslag.

Det är vad ledningen erbjuder. Sjuksköterskorna krav var 5 000 kronor mer i månaden.

Inte imponerad

Lena Gustafsson, sjuksköterska på iva i Sundsvall sedan 2009, är en av dem som inte tar tillbaka sin uppsägning. Hon är inte imponerad av arbetsgivarens bud och i mitten av maj går uppsägningstiden ut.

– Jag tycker att lönepåslaget är för litet och att det är alldeles för mycket luddigheter om vad en kompetenstrappa innebär. Jag saknar bland annat nivåer för minimilöner både i toppen och i botten av trappan, säger hon.

För Lena Gustafssons del är det stressen, pressen, den eviga övertiden och alla inringningar som är avgörande för att hon står fast vid sitt beslut.

– Arbetsmiljön är under all kritik och har varit det i många år, utan att arbetsgivaren gör något. De tänjer på oss tills vi inte orkar längre, säger hon.

Tre nya tjänster

De har varit för få på iva ända sedan konsultfirman Mantec räknade fram sina bemanningstal för sex år sedan. Nu berättar enhetschef Hans Bergendahl att det i landstingsledningens bud ingår tre nya permanenta tjänster.

– Det kommer att göra arbetsbelastningen lättare, säger han.

Hans Bergendahl tycker att budet till iva- sjuksköterskorna är bra och är förstås glad att så många har dragit tillbaka sina uppsägningar. Oron nu gäller bristen på iva-sjuksköterskor. Det kommer att bli svårt att rekrytera.

Lena Gustafsson slutar om ett par veckor för att börja som sjuksköterska i kommunen i stället. Hur sommaren på iva ska bli törs hon knappt tänka på.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida