Sundsvall. 15 av 25 sjuksköterskor på iva har sagt upp sig

Sundsvall. 15 av 25 sjuksköterskor på iva har sagt upp sig
Lena Gustafsson slutar på iva i Sundsvall efter att ha arbetat där sedan 2009.

Missnöje med löner och arbetsmiljö bakom massuppsägning.

Den 12 maj slutar Lena Gustafsson som sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen vid Sundsvalls sjukhus.

– Jag älskar mitt jobb och trivs jättebra med mina arbetskamrater. Men vi har påtalat de problem vi ser i så många år samtidigt som vårt arbete här bara har blivit tyngre och tyngre. Det har varit jättepressande under lång tid och jag orkar inte mer, säger Lena Gustafsson.

Går till kommunen

Hon sade upp sig i februari och går till ett vikariat som hemsjuksköterska i kommunen. Kort efter att Lena Gustafsson lämnat in sin uppsägning bestämde sig ytterligare tre sjuksköterskor för att sluta. Men de senaste veckorna har situationen utvecklats till en massprotest och ytterligare elva sjuksköterskor har sagt upp sig.

– Det här är ingen facklig aktion, utan en protest som spritt sig bland de anställda. Från Vårdförbundets sida har vi valt att arbeta med arbetsmiljöfrågor och bland annat lämnat in en 6:6 a-anmälan som arbetsgivaren ska svara på den här veckan, säger Lena Gustafsson som är förtroendevald för Vårdförbundet på sin avdelning.

Hoppas de ska stanna

Nu har alltså 15 av de 25 sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen i Sundsvall lämnat in sina uppsägningar. Skulle alla verkligen sluta kollapsar verksamheten.

– Vi har inte tittat på konsekvenserna av det här, för vi vill ju inte att de ska sluta. Vi hoppas förstås att de ska stanna kvar, säger Margareta Rödén Berglund, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västernorrlands läns landsting.

Lena Gustafsson berättar om hur tempot på arbetsplatsen skruvats upp under en längre tid. Fler arbetsuppgifter, tyngre patienter och platsbrist på andra avdelningar som ökat pressen på iva.

– Det är som ett gummiband som spänts så hårt att det brast till slut, säger hon.

Kräver 5 000 mer

Enligt sjuksköterskorna har de dessutom lägre lön än sina kolleger på iva-avdelningarna vid sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå. Droppen som fick bägaren att rinna över var att de hade blivit lovade 900 kronor mer vid årets lönerevision, men efter protester från andra avdelningar blev det till slut bara 700 kronor mer för iva-sjuksköterskorna.

På Facebook skriver de protesterande sjuksköterskorna att de kräver 5 000 kronor mer i lön. Inlägget har fått flera tusen gilla-markeringar och delats flera hundra gånger.

Ska kartlägga lönerna

– Vi håller på med en kartläggning av lönerna på våra olika sjukhus och jämför även med intensivvårdsavdelningar på sjukhus i andra landsting. Finns det en orättvis lönesättning ska vi naturligtvis rätta till det, säger Margareta Berglund Rödén utan att lova hur mycket pengar det kan handla om.

Lena Gustafsson har arbetat på iva sedan 2009. Nu har hon en månad kvar att jobba. Vad hon vet har ledningen ännu inte hittat nya sjuksköterskor som ersätter henne och de andra som slutar redan i maj.

– Det är med sorg i hjärtat som jag går och blir det en förändring med bättre arbetsmiljö och högre lön så går jag gladeligen tillbaka, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida