”Arvodesjouren är en nödlösning”

”Arvodesjouren är en nödlösning”
Eva Thorén Todoulos, divisionschef vid Skånes universitetssjukhus. Foto: Region Skåne

Sjukhuset tog till en dyr lösning på krisen på akuten i Lund, trots att budgeten blöder. Nu svarar divisionschefen på kritiken.

Nästan 20 000 kronor per dygn kostar den nödlösning som Skånes universitetssjukhus har tagit till eftersom man inte har lyckats locka sjuksköterskor att jobba på akuten i Lund. En arbetsplats som länge har dragits med allvarliga arbetsmiljöproblem.

– De här pengarna fullständigt blöder ut ur akutmottagningens budget, som visar röda siffror månad efter månad. Det har också skapat en väldigt bitter situation för oss som går och tröskar här hela dagarna till ganska ringa pengar, sade Marika Håkansson, sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet på akuten, till Vårdfokus igår.

”En ren nödlösning”

Divisionschef Eva Thorén Todoulos håller med om att det är en dyr lösning men menar att man inte hade något val.

– Arvodesjouren är en ren nödlösning för att klara patientsäkerheten och arbetsmiljön. Den tillkom under en period då vi hade stora bekymmer men det är klart att det är en dyr lösning och ingen lösning vi vill ha, säger hon.

Billigare än hyrsjuksköterskor

Enligt Eva Thorén Todoulos är arvodesjouren billigare än att anlita sjuksköterskor via bemanningsföretag.

– Vi valde arvodesjouren för att det var ett sätt att snabbt få in sköterskor med rätt kompetens.

Arvodesjouren infördes den 4 mars 2013 som en kortsiktig lösning i max ett halvår. Ändå finns den kvar nu drygt ett år senare och har hittills kostat nära 7 miljoner kronor. Detta samtidigt som akutsjukvården i Lund och Malmö dras med ett mångmiljonunderskott på 40 miljoner kronor. Divisionschef Eva Thorén Todoulos kan dock inte svara på vilka andra verksamheter som har fått spara för att bekosta nödlösningen.

Splittrar personalen

Arvodesjouren är inte bara dyr utan har även skapat splittringar i personalen då den som jobbar många extrapass kan komma upp i en superlön på 80 000 kronor, vilket också har skett. Det är tre gånger så mycket som en vanlig sjuksköterskelön.

Arvodesjouren rör upp känslorna hos personalen. Vad säger du om det?

– Att vår absoluta strävan är att avskaffa arvodesjouren och alla andra extraformer så fort som möjligt. I handlingsplanen står det att det ska ske under det här året, säger Eva Thorén Todoulos.

Akuten i Lund har länge dragits med allvarliga problem och både Vårdförbundet och Läkarförbundet har vid flera tillfällen slagit larm till Arbetsmiljöverket. Sjuksköterskor som Vårdfokus har talat med vittnar om att folk säger upp sig och letar andra jobb.

Vad hade ni kunnat göra annorlunda för att slippa hamna i en sådan här personalkris?

– Vi behöver titta på hur vi kan göra akuten till en attraktiv arbetsplats så att personalen vill stanna kvar. Vi har gjort mycket det senaste året och det fungerar bättre, men vi har en bit kvar, säger Eva Thorén Todoulos.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida