Sjuksköterskor kan tjäna 80 000 kr

Sjuksköterskor kan tjäna 80 000 kr
Akutmottagningen i Lund har svårt att rekrytera personal. Arkivbild: Anders Olsson

Krisen på akuten i Lund gör att sjuksköterskor kan tjäna stora pengar. Men den så kallade arvodesjouren splittrar personalen.

Det har varit mycket svårt att rekrytera sjuksköterskor till akuten i Lund vilket har lett fram till en ovanlig lösning: Arvodesjour, en frivillig extratjänstgöring med fasta prislistor, där man som sjuksköterska kan tjäna stora pengar. Så här ser prislistan ut:

  • Vardagar, dagtid: 3 600 kr
  • Vardagar, natt: 4000 kr
  • Helger, dagtid: 3 800 kr
  • Helger, natt: 4 500 kr.

För en sjuksköterska som plockar ihop 20 arbetspass, innebär det en månadslön på 80 000 kronor.

Har skapat slitningar inom personalen

Systemet med arvodesjour startade för drygt ett år sedan och finns fortfarande, trots att både Vårdförbundet och arbetsgivaren är mycket kritiska.

– De här pengarna fullständigt blöder ut ur akutmottagningens budget, som visar röda siffror månad efter månad. Det har också skapat en väldigt bitter situation för oss som går och tröskar här hela dagarna till ganska ringa pengar, säger Marika Håkansson, sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet på akuten.

Enligt henne har sjuksköterskor sagt upp sig för att öka möjligheten att gå arvodesjour, eftersom icke anställda har företräde till passen.

– Arbetsgivaren borde satsa pengar på befintlig personal istället så att kompetensen stannar kvar, säger Marika Håkansson.

Vill avskaffa så snart som möjligt

Katarina Bexelius är enhetschef på akuten och hon tycker inte heller att arvodesjouren är en bra lösning.

– Vårt mål är att ta bort det så fort som möjligt. Det här är en kortsiktig lösning men jag hade hellre velat lägga pengarna på den fast anställda personalen, säger hon.

Ändå finns arvodesjourerna kvar, varför?

– Det är för att vi inte kunnat rekrytera. Det är brist på sökande med rätt kompetens,  säger Katarina Bexelius.

När tas det bort?

– När vi lyckas anställa den personal som vi behöver, säger hon.

Arvodesjourerna infördes efter en lång tids problem på akuten i Lund. Det har gjorts flera anmälningar från Vårdförbundet och Läkarförbundet till Arbetsmiljöverket om den dåliga arbetsmiljön. Bland annat hotades sjukhuset av ett rekordstort vite på över 4 miljoner kronor.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida