Kompetenskris

Bråk om spanska sjuksköterskor i Skövde

Bråk om spanska sjuksköterskor i Skövde
Rekryteringen från Spanien blev först inte som någon hade tänkt sig, varken för sjukhuset, sjuksköterskorna eller befintlig personal. Arkivbild: Mostphotos

De spanska sjuksköterskorna som kom till Skaraborgs sjukhus fick inte den hjälp de utlovats och sjukhuset inte de sjuksköterskor de fått löfte om. Nu visar en granskning att landstinget anlitade ett rekryteringsbolag de inte kontrollerat ordentligt.

18 oktober 2016

I jakten på fler sjuksköterskor slöt Skaraborgs sjukhus i Skövde avtal med ett nytt rekryteringsbolag som skulle hjälpa till att rekrytera sex spanska sjuksköterskor med utbildning i svenska.

Två sjuksköterskor dök aldrig upp och de fyra som kom till Skövde i våras hade så dåliga kunskaper i svenska att de fram tills nu inte kunnat arbeta självständigt, något som Skaraborgs sjukhus inte var beredda på.

Dömd för ekobrott

Nu visar en granskning som P4 Skaraborg gjort att Skaraborgs sjukhus varken gjorde någon ordentlig upphandling eller kontroll av rekryteringsfirman som anlitades. Enligt P4 Skaraborgs granskning har bolaget en vd som är dömd för ekonomiska brott, har skulder hos kronofogden och en historia av tidigare bolag med misskött ekonomi.

En av sjuksköterskorna som kommit till Sverige från Spanien, Alijandro Sobrino Grande, vittnar om hur rekryteringsföretaget brutit löften, även gentemot honom och de andra omdiskuterade sjuksköterskorna.

– De lovade allt, lägenhet, skola, personnummer. Men vi fick ingen hjälp, säger han till P4 Skaraborg.

Krävs på återbetalning

Efter en tuff tid både för de spanska sjuksköterskorna och den befintliga personalen har Skaraborgs sjukhus tagit tag i situationen. De spanska sjuksköterskorna får nu språkträning som kommer att fortsätta tills de kan arbeta helt självständigt.

Sjukhuset kräver också rekryteringsföretaget på 250 000 kronor i återbetalning för de två sjuksköterskor som skulle ha rekryteras men som aldrig dök upp.

Gråtit och kämpat

Alijandro Sobrino Grande berättar för P4 Skaraborg att han gråtit och kämpat, men att han nu är glad. Han trivs bra i Skövde och har precis fått en tillsvidareanställning på sjukhuset.

Vårdfokus har tidigare skrivit om samma rekryteringsbolag och hur psykiatrin i Norrbotten upptäckte att de specialistutbildade spanska sjuksköterskor som skulle rädda bemanningen visade sig sakna rätt kompetens.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida