Sjuksköterskebristen

Spanska sjuksköterskor saknade rätt kompetens

Spanska sjuksköterskor saknade rätt kompetens
Under 2015 fick 20 sjuksköterskor från Spanien svensk legitimation. Arkivbild: Mostphotos

Specialistutbildade sjuksköterskor från Spanien skulle rädda psykiatrin i Norrbotten. Men vid en närmare koll visade det sig att sjuksköterskorna saknade den kompetens som krävs.

– Det var naturligtvis olyckligt. När vi kom överens med rekryteringsföretaget skapades en del förväntningar hos oss och våra verksamheter som sedan inte infriades, säger Marcus Claesson, HR-chef inom Norrbottens läns landstings närsjukvård.

Inriktade på Spanien

Det var i våras som ett avtal slöts mellan landstinget och det relativt nybildade företaget Skandinavisk vårdrekrytering. Företaget hade lovat att rekrytera sju specialistutbildade psykiatrisjuksköterskor från Spanien, där arbetslösheten bland sjuksköterskor är hög och många är villiga att ta jobb utomlands för att klara sin försörjning.

Inom rättspsykiatrin var behovet av psykiatrisjuksköterskor skriande. Förhoppningarna om att spanska sjuksköterskor delvis skulle kunna lösa problemet var därför stora.

Blev inte som tänkt

Tanken var att de skulle få en provanställning och därefter eventuellt fast jobb. De första skulle vara på plats i Norrbotten strax efter nyår. Men företaget hade lovat mer än vad de kunde hålla. Det visade sig nämligen att vidareutbildningen i psykiatri är relativt ny i Spanien. Den är heller inte jämförbar med den svenska specialistutbildningen vad gäller innehållet.

Marcus Claesson erkänner att han blev irriterad när företaget meddelade att de inte kunde få tag på den typ av sjuksköterskor som avtalats, men han vill inte gå så långt som att kalla det för oseriöst.

– Nej, det var olyckligt. Men jag vet ju att företaget lyckats rekrytera spansk personal till andra delar av landstinget, bland annat tandvården.

Kalmar rekryterat från Spanien

Även psykiatrin i Landstinget Kalmar har använt sig av Skandinavisk vårdrekrytering för att rekrytera spanska sjuksköterskor. Där har det gått bättre än i Norrbotten, inte minst eftersom inga krav på specialistutbildning ställdes.

– Vår ambition är att ha sjuksköterskor som är vidareutbildade inom psykiatri. Men verkligheten ser inte ut på det sättet, vi får inte sökande med specialistkompetens. I länet finns geografiska områden där det inte ens går att få tag på grundutbildade sjuksköterskor. Det är därför vi valt att rekrytera utomlands, säger psykiatriförvaltningens personalchef Eva Pleijel i Kalmar.

I somras intervjuades elva sjuksköterskor i Madrid, varav anställningskontrakt skrevs med fyra av dem. I april väntas de komma till Kalmar för att börja jobba, men Eva Pleijel räknar med en betydligt längre introduktion än för svenska sjuksköterskor. Minst ett år tror hon det kommer att ta innan de kan arbeta fullt ut med eget ansvar som sjuksköterskor.

Bara 20 fått legitimation

När Vårdfokus intervjuade Mikael Olsson på Skandinavisk vårdrekrytering i våras var han övertygad om att de redan till sommaren skulle ha hjälpt minst ett 50-tal spanska sjuksköterskor att få jobb i Sverige. Men statistik från Socialstyrelsen visar att under hela förra året var det bara 20 sjuksköterskor från Spanien som fick svensk legitimation.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida