Förlossningen i Mora stängs på sommaren – trots protester

Efter ett förslag från verksamhetschefen Gunilla Lindberg beslutade landstingsstyrelsen i Dalarna på ett extrasammanträde i går att stänga Mora bb tio veckor i sommar.

Orsaken är brist på läkare i Mora och barnmorskor i Falun vilket gör att verksamhetschefen anser att hon inte kan garantera säkerheten under sommaren.

Resultatet av gårdagens beslut blir att bortåt 45 barnmorskor, sjuksköterskor och undersköterskor måste pendla mellan tio och sjutton mil till och från jobbet under tio veckor i sommar, samtidigt som barnen har skollov eller dagis har sommarstängt.

Nedläggning på sikt?

En del av Moras patienter får upp till 30 mils avstånd till vården. Beslutet omfattar bb, förlossning och slutenvård gynekologi. Vårdförbundet har i samverkansmöten förgäves föreslagit andra lösningar, som att läkarna kunde pendla från Falun till Mora.  

– Vi har också föreslagit att man fördelar vårdtyngden så att vi i Mora avlastar Falun på somrarna, eftersom de har det tyngre då. Mammor kan till exempel skickas från Falun till Mora.

Det säger Marita Robelin, Vårdförbundets förtroendevalda på kvinnokliniken i Mora.

– Vi hyser en farhåga att den här långa sommarstängningen på sikt leder till en stängning helt och hållet. Det blir också svårare att rekrytera personal om vi har stängt ett kvartal om året, konstaterar hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida