Fortsatt protest mot arbetsvillkoren på intensiven i Umeå

Fortsatt protest mot arbetsvillkoren på intensiven i Umeå
Problemen på intensivvårdsavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå fortsätter. Sjuksköterskorna är inte nöjda med arbetsgivarens handlingsplan. Arkivbild: Elisabeth Sund

Den handlingsplan som arbetsgivaren presenterat är inte tillräcklig anser personalen på intensivvårdsavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Nu har 35 sjuksköterskor skrivit under ett uttalande om att lönerna måste höjas omgående.

Vårdfokus har tidigare berättat att 16 sjuksköterskor vid intensiven i Umeå sagt upp sig eller begärt förflyttning. Anledningen är omfattande brister i arbetsmiljön och allt för låga löner. Vårdfokus har även berättat att arbetsgivaren tagit fram en handlingsplan, men att många av insatserna för att få ordning på bemanning och arbetsvillkor dröjer till hösten på grund av semestrar.

De sjuksköterskor som vi har varit i kontakt med är glada över att arbetsgivaren efter lång väntan äntligen agerar, men tycker inte att åtgärderna är tillräckliga. Nu har 35 sjuksköterskor skrivit under ett uttalande om att mer måste till, framför allt när det gäller lönerna.

I årets lönerevision har landstinget förvisso gett ett lönepåslag på 7,5 procent för vissa specialistsjuksköterskor, men det anses vara alldeles för lite.

– Vi ligger under iva-sjuksköterskorna i Skellefteå och Lycksele. Det här påslaget gör att vi kommer upp i någorlunda jämn nivå, men vi har ju ett akut rekryteringsbehov och då måste lönerna upp ännu mer. Vi har fått stå tillbaka när de haft rekryteringsbehov, säger en sjuksköterska på iva till Vårdfokus.

Landstingsdirektör Jonas Rastad säger till Västerbottens-Kuriren att han inte vill diskutera den frågan offentligt, utan man för en intern debatt.

Enligt sjuksköterskorna är situationen redan kaotisk på grund av semestertider. Den situationen riskerar att bli ett permanent inslag när uppsägningarna verkställs i september, om inte landstingspolitikerna ingriper innan dess.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida