akademisk specialisttjänstgöring

Här har alla kommuner infört betald specialistutbildning

Här har alla kommuner infört betald specialistutbildning
Vårdförbundets ordförande i Blekinge, Gunilla Månsson, är glad över att alla kommuner i länet nu har tecknat kollektivavtal om AST.

I dag tecknade Vårdförbundet i Blekinge avtal om akademiska specialisttjänster med Ronneby kommun. Det innebär att länet är först i landet att ha AST-avtal med både landstinget och samtliga kommuner.

I dag klockan elva skrev Vårdförbundet och Ronneby kommun under kollektivavtalet om akademiska specialisttjänster, AST, för kommunens sjuksköterskor. Det är sista kommunen ut och nu har både landstinget och samtliga fem kommuner i länet avtal som ska stärka kompetensförsörjningen.

Vårdförbundets ordförande i Blekinge, Gunilla Månsson, är glad.

– Vi är visserligen ett litet län med bara fem kommuner, men det är ändå en tydlig signal om att arbetsgivarna här är överens om att AST är ett bra sätt att kvalitetssäkra verksamheten. Vi ser det som en stor framgång, säger hon.

Tidigt intresse

Blekinge och Kalmar är de län som var först med att satsa på AST. Redan i februari 2015 slöts de första avtalen. Först ut i Blekinge var landstinget och Karlskrona kommun.

– De var tidiga med att förstå att den här typen av tjänster är ett bra sätt att jobba långsiktigt med kompetensförsörjningen. I våra partsgemensamma samtal hade vi en gemensam syn på vad som behövdes.

Akademiska specialisttjänster innebär möjlighet till karriärutveckling och är ett sätt att trygga personalförsörjningen. Men att alla arbetsgivare i Blekinge – inom Sveriges kommuner och landsting, SKL – nu har tecknat avtal betyder inte att det inte finns mer att göra när det gäller utvecklingen av AST:en.

Utvecklingspotential

– Man har full lön under utbildningen, som kan gå på hel- eller halvfart. Men exakt hur den ska läggas upp diskuteras fortfarande med lärosätena. Hur arbetsgivarna arbetar med kravspecifikation och lön efter utbildningen är också utvecklingsfrågor, säger Gunilla Månsson.

Utveckling pågår, men Vårdförbundets ordförande i Blekinge tycker definitivt att länet är på väg åt rätt håll.

– Jag känner mig stolt över att kommunerna visar att specialistutbildningen är viktig för kompetensförsörjningen. Det är också en bekräftelse på att de förstår värdet av våra medlemmars kunskap. Nu är nästa steg att få med arbetsgivarna inom privat sektor.

Detta är AST

AST är Vårdförbundets modell för betald specialistutbildning:

  • Utbildningen ges av universitet och högskola.
  • Den ger en akademisk examen på avancerad nivå och skyddad specialistbeteckning.
  • Utbildningsanställningar inrättas och regleras i kollektivavtal.
  • Utbildningen genomförs till största delen i vården.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida