Jakten på sommarvikarier har börjat

Jakten på sommarvikarier har börjat
Lycksele börjar redan nu se sig om efter sjuksköterskor till sommaren. Arkivbild: Mostphotos

Lycksele erbjuder 32 000 kronor i månaden och hjälp med bostad.

7 januari 2014

Jul- och nyårshelgerna hann knappt ta slut innan jakten på sommarvikarierande sjuksköterskor började. Ett flertal sjukhus och kommuner slåss redan om att erbjuda de bästa villkoren.

Lycksele kommun erbjuder 32 000 kronor i månaden till den som jobbar minst tre veckor. Dessutom hjälper kommunen till med bostad och fritt inträde till både  badpark och djurpark för hela familjen.

Höjd ingångslön

Lycksele har även svårt att få tag på ordinarie personal och har därför höjt ingångslönen för sjuksköterskor till 26 000 kronor i månaden.

– Vi har annonserat under hösten och knappt haft några sökanden, så nu måste vi ta ett nytt grepp, säger Ulrika Jonsson, verksamhetschef på kommunen till Folkbladet.

Fasta anställningar

Innan jul kunde Vårdfokus också berätta om att Örebro erbjuder alla vikarierande sjuksköterskor fasta anställningar för att slippa anställa extra sommarvikarier. Från och med januari går 150 vikariat över till fasta tjänster.

Västra Götalands lösning på problemet med att hitta kompetenta sommarvikarier är att satsa 30 miljoner kronor på 185 anställningar med en förstärkt yrkesintroduktion. Sjukhusen i regionen ska kunna ansöka om pengarna för att anställa nyutexaminerade sjuksköterskor och ge dem en extra bra möjlighet att lotsas in i yrket genom att gå bredvid och prova olika avdelningar.

Från januari till maj pågår yrkesintroduktionen, sedan ska sjuksköterskorna erbjudas en anställning under sommaren.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida