Sommarbemanning 2019

Kirurgchef slutar – fick inte ge sjuksköterska bättre lön

Kirurgchef slutar – fick inte ge sjuksköterska bättre lön
Staffan Gröndal anser att det inte går att ta ansvar för personalfrågorna utan eget handlingsutrymme och återgår till arbetet som kirurg. Bild: TT

Danderyds sjukhus ledning sa nej till att betala extra till en sjuksköterska för att lösa bemanningen i sommar. Nu hoppar kirurgchefen Staffan Gröndal av i protest.

Det saknas 32 sjuksköterskor på sjukhusets kirurg- och urologklinik, skriver Svenska Dagbladet. Kliniken har länge haft svårt att rekrytera och behålla sjuksköterskor. Verksamheten drivs med ständiga nödlösningar.

Till sommarkartan

Rekryteringen av sommarvikarierande sjuksköterskor har gått ganska bra. Men förutsättningen har varit att personal erbjudits bra betalt, i ett fall mer än vad klinikchefen kunde bestämma på egen hand.

– Vi hade en erfaren sjuksköterska på gång som jobbat tidigare på Danderyds sjukhus. Hon ville ha 230 kronor i timmen för att jobba de värsta tre veckorna i sommar, men då skulle vi å andra sidan lösa bemanningsproblemen. Alla på kliniken var med på det, men när jag ville ha klartecken från HR-avdelningen blev det ett nej, säger Staffan Gröndal till SvD.

Det motsvarar en ungefärlig månadslön på 37 000 kronor. Medellönen för sjuksköterskor anställda i regionerna är 34 198 kronor, enligt den senaste lönestatistiken. När sjuksköterskan inte fick den önskade lönen hoppade hon av.

Läs om lönestatistiken: Barnmorskornas löner har ökat mest

För Staffan Gröndal blev det droppen. Han tycker inte att han kan ta ansvar för personalfrågorna längre och har meddelat sjukhusledningen att han hoppar av som klinikchef och i september återgår han som kirurg på kliniken.

– I stället måste jag nu ta in hyrsjuksköterskor som kostar minst dubbelt så mycket trots att man centralt i regionen sagt att vi inte ska använda hyrpersonal, säger han.

Danderyds sjukhus har haft svårt att rekrytera och behålla sjuksköterskor. Förra sommaren var situationen på akuten ohållbar, skyddsombuden beskrev den som en krigszon.

Läs också: Deras anmälan fick fart på sjukhusledningen

Lennart Stenemyr, förhandlingschef på Danderyds sjukhus, säger till Svenska Dagbladet att han avrådde från timlönen på 230 kronor. 

– Vi kan inte ha en situation där sjukhusen konkurrerar om personalen med olika löner för samma arbete. Vi tillhör samma struktur, det finns ingen vits med att köpa personal av varandra. Vi är skyldiga att ha en lönepolitik som känns rättvis för våra 4 200 medarbetare, säger han till SvD.

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida