Sjuksköterskebristen

Livslång erfarenhet ersätts med nyutbildade

Livslång erfarenhet ersätts med nyutbildade
Kristina Karlsson ser konsekvenserna av bristande långsiktighet. Bild: Privat

Akut brist på narkossjuksköterskor ställer in operationer på Västmanlands sjukhus i Västerås. Inför sommaren slutar dessutom fem av de mest erfarna och ersätts med nyutexaminerade.

20 mars 2018

Operationskliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås måste i år planera sommaren med elva färre narkossjuksköterskor jämfört med förra året. Det är mer eller mindre erfarna kolleger som valt att sluta under det senaste året, framför allt på grund av utebliven löneutveckling trots ökad erfarenhet och kompetens, berättar Kristina Karlsson, operationssjuksköterska och fackligt förtroendevald på kirurgoperation.

De mest erfarna

Förutom detta kommer fem av klinikens mest erfarna narkossjuksköterskor att gå i pension under våren. I deras ställe kommer i stället fem nyutexaminerade till sommaren.

– Det kommer att bli tufft. Jag upplever inte att det funnits någon långsiktig planering inför de här pensionsavgångarna, säger Kristina Karlsson.

Stänger fler salar

Senast i oktober skrev Vårdfokus om bristen på narkospersonal och inställda operationer på Västmanlands läns sjukhus. Sedan dess har situationen förvärrats ytterligare.

Efter påskhelgen kommer ortopeden att stänga en operationssal varannan vecka fram till sommaren på grund av personalsituationen, skriver Västmanlands läns tidning, VLT.

– Tyvärr innebär det att köerna kommer att växa, säger verksamhetschefen, Martin Andersson till tidningen.

Ska få högre löner

Trots den ansträngda situationen känner Kristina Karlsson ett visst hopp. Nyligen fick hon veta att årets lönerevision innehåller en satsning på operationsklinikens sjuksköterskor.

Nu hoppas hon på ett trendbrott, att landstinget äntligen inser behovet av en långsiktig löneutveckling i stället för tillfälliga satsningar, att det ska bli lättare att rekrytera och få fler erfarna kolleger att stanna kvar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida