Lön

Nu måste lönen upp för trotjänarna

Nu måste lönen upp för trotjänarna
I stället för smulor: Nu måste de mest erfarna få mer av lönekakan anser Vårdförbundet. Arkivbild: Mostphotos

I Halland kräver Vårdförbundet löneökningar på 25 000 kronor under fem år för alla som har mer än 20 år i yrket eller är över 45 år. I hela landet uppmanas arbetsgivarna att höja lönerna för de mest erfarna.

13 mars 2018

Just nu pågår individuella lönesamtal på många håll i landet för anställda inom offentlig sektor och förhoppningsvis får de flesta sin nya lön i april eller maj.

Vårdfokus har frågat alla Vårdförbundets 21 lokalavdelningar vad de lyft som viktigast i samtalen med arbetsgivarna inför lön 2018.

Många har valt att inte peka ut någon särskild grupp eftersom alla är i behov av stora lönelyft. Men på vissa håll har specialistsjuksköterskor, sjuksköterskor med specialkompetens, skolsköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor, ambulanssjuksköterskor och första linjens chefer lyfts fram lite extra.

Stort missnöje med löneutvecklingen

Men det alla pekat extra mycket på inför årets lönerevision är behovet av ökad lönespridning och rejäla satsningar på medarbetare med lång erfarenhet.

Det här är egentligen inget nytt. Vårdförbundet har länge försökt få upp arbetsgivarnas ögon för hur viktigt det är att medlemmarna får bättre löneutveckling och livslön. Men nu syns tydligt konsekvenserna av att löneutvecklingen stannar av, ofta redan några år efter inträdet på arbetsmarknaden.

Samtidigt som många nyutbildade är på väg ut i vården lämnar uppskattade och erfarna kolleger offentlig sektor och går till bemanningsföretag, berättar flera avdelningsordföranden som Vårdfokus pratat med.

Läs också: Vill ha betalt för sin erfarenhet

– Det måste göras något åt den här gruppen, annars kommer vi att förlora dem. Vi har många med lång erfarenhet som är väldigt missnöjda, säger Roger Bergebo, avdelningsordförande i Jämtland.

Trygga och kunniga

Camilla Gustafsson, avdelningsordförande i Värmland, pratar om den viktiga ”tysta kompetensen” som inte finns på papper, de som handleder och lär upp. Kollegerna du frågar om hjälp och råd.

I Halland har avdelningsordföranden Camilla Tellström sett i den lokala lönestatistiken att ingångslönerna höjts under flera år och att lönen brukar röra på sig de första fem-sex-åren i yrket.

– Sedan tunnar det ut. Framför allt om du jobbat länge på samma arbetsplats blir löneutvecklingen väldigt flack. Det finns ingen lönespridning, säger hon.

5 000 om året i fem år

Efter att arbetsgivarna efterfrågat konkreta siffror på var Vårdförbundet vill att de mest erfarna ska ligga i lön kom avdelning Halland med ett tydligt krav: Höj lönerna för alla som har mer än 20 år i yrket eller är över 45 år med 5 000 om året under fem år. Liknande krav har förts fram även av andra lokalavdelningar.

.

– Vi tänkte att nu kommer de att skratta oss rakt i ansiktet. Men det finns ingen arbetsgivare som gjort det. De har sagt saker som ”det är mycket pengar” och ”svår fråga”, men inget ”hur tänkte ni nu”. Samtliga har lämnat över det till politikerna för beslut, säger Camilla Tellström.

Strid för bättre löner

Hon börjar känna sig hoppfull och uppmanar alla fackliga medkämpar runtom i landet att trycka på och hålla ut i arbetet med att strida för bättre löner, arbetstider och villkor.

– Det känns som om det krackelerar på lite olika ställen nu. Det bryts lite långsamt åt ett annat håll. Så orka håll ut!

Läs också: 12 500 kronor för ett yrkesliv

Enligt löneavtalet ska den nya lönen komma i april, men på flera håll i landet är både landsting och kommuner minst en månad sena med lönerna. Hur arbetsgivarna i slutändan väljer att prioritera Vårdförbundets yrkesgrupper kommer att visa sig längre fram.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida