Kvalitetsmässan

Socialstyrelsen kräver besked om bemanningen i äldrevården

Socialstyrelsen kräver besked om bemanningen i äldrevården
Bitte Fritzson, enhetschef på Socialstyrelsen, blev positivt överraskad av beskedet om att förhandlingar pågår på SKL. Foto: Maria Ejd

Enhetschefen på Socialstyrelsen är kritisk till arbetsgivarnas nej till föreskriften om bemanningstal på boenden. På mässan gladdes hon åt nyheten att SKL kommer med ett besked i december.

”Min svärfar fick en stroke för tio år sedan. Då var han 62 år. Nu bor han på ett särskilt boende. Han är djupt deprimerad, och det förstår jag för han kommer aldrig ut. ”Det här är ett fängelse”, säger han till oss.

Så inledde Bitte Fritzson, enhetschef på Socialstyrelsen, seminariet Lex Bemanning, som handlade om äldres tillgång till en likvärdig och jämlik äldreomsorg.

– Vad är god kvalitet i äldreomsorgen kan man fråga sig. Trevliga rum och god mat är viktigt, men viktigast är att det finns tillräckligt med personal för att de ska hinna ge den omsorg som de gamla behöver, sa Bitte Fritzson.

Gamla låstes in

Det var efter att en undersköterska från Piteå slagit larm om att gamla låstes in på obemannade äldreboenden nattetid som Socialstyrelsen fick regeringens uppdrag att ta fram en föreskrift om bemanningstal på särskilda boenden.

Rapport efter rapport visar att många gamla aldrig kommer ut, inte ges möjlighet att styra sin vardag och att de känner sig otrygga på sina boenden. När Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som numera utövar tillsyn, inspekterade landets boenden visade det sig att en tredjedel av dem saknade nattpersonal.

Socialstyrelsens förslag till föreskrift gick ut på remiss i slutet av förra året – sedan dess har inget hänt. Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting sa nej och det upprör enhetschefen på Socialstyrelsen.

– Enligt socialtjänstlagen har äldre rätt till ett värdigt liv och för det krävs ett systemskifte i äldreomsorgen. För att kunna utgå från de gamlas behov måste vi gå ett steg till, därför har vi lagt fram förslaget om bemanning, sa Bitte Fritzon.

Ser det som detaljstyrning

Arbetsgivarnas argument för ett nej är att föreskriften skulle innebära en detaljstyrning av sådant som är upp till lokala verksamheter att besluta över. Förslaget är tillbaka hos regeringen. Socialstyrelsen väntar på ett beslut, och enhetschefen hoppades på ett besked under seminariet.

Anders Jonsson, Centerpartiets talesperson i sociala frågor, sa lite oprecist: ”Det är svårt att säga att Socialstyrelsens förslag inte är bra.” Catharina Bråkenhielm, socialdemokratisk ledamot i socialutskottet, uteblev och lät meddela via mejl: ”Det ska finnas personal på boenden dygnet runt. Det är en för viktig fråga för att lämnas över till lokala beslut”.

Lena Micko, socialdemokrat och ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller inte med sin partikamrat.

– Staten styr på detaljnivå och vi har svarat på förslaget att vi som arbetsgivarorganisation tar på oss ett större ansvar vad gäller styrande rekommendationer för bemanning. De äldre ska ha rätt till bemanning efter behov, men de behoven ser inte likadana ut överallt. Vi anser inte att föreskriften ska genomföras och ställer också frågan hur den i så fall ska finansieras.

Avvisar kritiken

Påståendet om att föreskriften innebär detaljstyrning tillbakavisades av Bitte Fritzson.

– I vårt förslag skriver vi att man bör planera bemanningen efter behov. Vi är på en generell nivå så den kritiken har inget fog för sig. Om föreskriften stoppas drabbas både gamla och personalen. Vi tycker det är tråkigt att ni inte lyssnar på dem som kommer med larmrapporter.

Socialstyrelsen anser att planeringen av personal ska omfatta dygnets alla timmar, eftersom vården av de svårt sjuka gamla pågår dygnet runt. ”Det ska inte vara någon specialreglering för natten”, sa Bitte Fritzson.

Ett besked fick hon i alla fall. ”Frågan ska avgöras innan jul”, meddelade Lena Micko.

– Spännande. Det visar att förhandlingar mellan SKL och regeringen är på gång. Det var goda nyheter, sa Bitte Fritzson.

Vårdfokus nya webb

  • Hitta till förstasidan: vardfokus.se
  • Sidan är anpassad för mobil och surfplatta.
  • Tips: Gör Vårdfokus till en egen ikon i din mobil eller platta. Tryck på delningsknappen längst ner i webbläsaren och välj "lägg till på hemskärmen".
  • Upptäck våra sidor med artiklar enbart för dig som är sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, student, chef. Du hittar dem högst upp på förstasidan eller i menyn.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida