sommarbemanning 2019

Tredubbel lön för extrapass på sommaren

Tredubbel lön för extrapass på sommaren
Vårdpersonal i Halland ska lockas att skriva upp sig på extrapass med tredubbel lön för kvällar, nätter och helger. Arkivbild: Getty images.

Region Halland har slopat bonusen för uppskjutna semesterveckor. I stället erbjuds påslag för de som hoppar in och tar extrapass. Helger, kvällar och nätter lönar sig bäst.

Region Halland prövar i år en ny modell för att få ihop sommarens arbetspass. Den riktar sig till sjuksköterskor, undersköterskor, skötare och medicinska sekreterare och innebär att man får betalt per pass, skriver Hallands Nyheter.

? Eftersom det är svårast att få personal till helger, kvällar och nätter så får man tre gånger den vanliga lönen för de passen, säger Mats Bunse som är HR-strateg på regionkontoret, till tidningen.

Tillbaka till sommarkartan

Extrapass på dagtid ersätts med 2,4 gånger lönen. Pensionärer får 1,5 gånger lönen.

För att inte någon ska jobba hur mycket som helst finns det en gräns på 160 timmar. För den som har en grundlön på 30 000 kronor och jobbar maximalt 160 timmar extra blir det en ersättning på 60 000 kronor.

På akuten, förlossningen och BB hoppas man att sommarbemanningen ska underlättas av regionens nya arbetstidsmodell som innebär att sjuksköterskor och barnmorskor jobbar mindre höst, vinter och vår men går upp i arbetstid på sommaren.

Läs också: Nytt avtal ger barnmorskor kortare arbetstid

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida