HALLAND

Nytt avtal ger barnmorskor kortare arbetstid

Nytt avtal ger barnmorskor kortare arbetstid
Flest barn föds på sommaren samtidigt som alla vill ha semester. Därför har man kommit överens om en ny arbetstidsmodell som innebär kortare arbetstid under resten av året i utbyte mot längre arbetsdagar sommartid. Arkivbild: Getty Images.

Vårdförbundet och Region Halland har kommit överens om en ny arbetstidsmodell där barnmorskorna jobbar mindre under höst, vinter och vår mot att de jobbar mer på sommaren.

3 januari 2019

Arbetstidsmodellen har tidigare införts för sjuksköterskor på akutmottagningarna i Halmstad och Varberg. Både de som arbetar dag och kväll och de med rotationstjänst har fått en veckoarbetstid på 32 timmar mellan september och maj. Men under sommaren ökar arbetstiden till 40 respektive 36 timmar i veckan.

Läs också: Nytänkare ändrar arbetstid efter säsong

Nu har Region Halland skrivit ett avtal med Vårdförbundet även för barnmorskorna. Sedan står operation/anestesi på tur att få ett liknande avtal, skriver Hallandsposten.

Barnmorskorna får 34 timmars arbetsvecka höst, vinter och vår och 38,25 timmar under sommaren. Alla har fått vara med och arbeta fram den nya arbetstidsmodellen.

? Vi är jätteglada för detta. Det är brist på barnmorskor i hela landet och vi hoppas att vi nu ska få lättare att både behålla och rekrytera. Vi har länge varit lite för få och har också många pensionsavgångar framför oss, säger Maud Ankardal, verksamhetschef för kvinnokliniken, till Hallandsposten.

För att kunna korta arbetstiderna räknar man med att behöva anställa ytterligare fyra-fem barnmorskor i Halmstad och Varberg.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida