hyrsjuksköterskor

Tvingas stänga vårdplatser när hyrföretag flyttar sjuksköterskor

Tvingas stänga vårdplatser när hyrföretag flyttar sjuksköterskor
Kirurgavdelningen på Mälarsjukhuset förlorar hälften av sina sjuksköterskor med kort varsel. Verksamhetschefen menar att det inte går att skola in så många nya, från andra länder, i sommar.

Nio sjuksköterskor från andra länder ska plötsligt lämna kirurgkliniken på Mälarsjukhuset. Det är hälften av sjuksköterskorna och avdelningen kastas in i tajt sommarbemanning redan på fredag.

Mälarsjukhusets kirurgavdelning i Eskilstuna hyr in ungefär hälften av sina sjuksköterskor. De flesta är utländska sjuksköterskor och har jobbat på kliniken i nästan två år. Nu har företaget som hyr ut dem med bara drygt två veckors varsel beslutat flytta dem till andra arbetsplatser. De erbjuder istället sjukhuset andra sjuksköterskor, som inte tidigare arbetat i Sverige.

– De som jobbar här är jätteduktiga, de är verkligen kirurgsjuksköterskor. De går inte att ersätta med sjuksköterskor utan erfarenhet av att arbeta i Sverige. Vi får titta på om de klarar att arbeta på kirurgen på sommaren, säger Marianne Eriksson, verksamhetschef.

Utländska sjuksköterskor

De utländska sjuksköterskorna, från länder i Östeuropa, hyrs ut av företaget Continuum. Continuum är det nya namnet på hyrföretaget Orange, som Vårdfokus granskat i flera artiklar.

För att hålla sitt avtal med landstinget Sörmland planerar alltså Continuum att ersätta sina sjuksköterskor med andra. Men Marianne Eriksson tycker inte det är möjligt att ersätta nio samtidigt, utan känner sig tvingad att stänga vårdplatser.

– Man kan komma från Litauen och vara jätteduktig där, men när det blir stressigt här kan det vara svårt på grund av språket. Det fungerar varken för oss eller dem att så många nya kommer under sommaren, säger hon.

Färre vårdplatser nödlösning

Nödlösningen blir istället att från fredag gå ned från 32 öppna vårdplatser till 21, flera veckor tidigare än planerat.

– Ja, vi fick ett rejält sommarproblem redan innan sommaren. Vi som trodde att bemanningen var under kontroll. Vi kommer självklart ta hand om alla patienter som behöver kirurgisk vård, men vi får blanda in andra vårdavdelningar. Det är bekymmersamt och vi diskuterar nu hur det ska lösas.

Enligt hyrföretaget Continuum ligger ingen enskild orsak bakom den plötsliga flytten av sjuksköterskorna till andra uppdragsgivare.

– Det finns olika anledningar till att de vill till nya uppdrag, inget entydigt svar. Vi ersätter dem med kompetenta sjuksköterskor utifrån det avtal vi har, säger Lars Hezsö, vd på Continuum.

Hälften vill stanna kvar

Men Marianne Eriksson har uppfattat det som att omkring hälften av sjuksköterskorna skulle vilja arbeta kvar.

– Vissa har varit här nästan två år och det är här de har sina arbetskamrater.

Hon tycker att de tidigare haft en bra dialog med Continuum om de problem som förekommit, till exempel språkproblem, inskolning, stress och ansvar för ett visst antal patienter.

Kan ni inte bara anställa de som vill stanna?

– Jo, vi har försökt nu. En av dem kommer anställas och vi ska följa upp några till då de byter arbetsplats. Vi har inte diskuterat det tidigare, men när man tittar i backspegeln och är efterklok inser jag att vi borde arbetat hårdare på det tidigare.

En orsak att de inte anställt tidigare är att det skulle krävt en omorganisation och schemaändringar. De utländska sjuksköterskorna arbetar fyra veckor, sedan reser de till sitt hemland i två veckor.

Ersättarna kompetenta

Continuums vd Lars Hezsö menar att de kommer att ersätta sjuksköterskorna med andra som är lika kompetenta. Men Marianne Eriksson anser att det är stor skillnad på de utländska sjuksköterskorna som är inarbetade på kirurgavdelningen, jämfört med nya som är ovana vid det svenska arbetssättet och språket.

Om landstinget inte får de sjuksköterskor de behöver och istället väljer att hyra in erfarna sjuksköterskor från ett annat hyrföretag kan Continuum bli tvungna att betala extrakostnaderna.

– Det finns en sådan klausul i avtalet och även ett vite om de inte levererar. När det gäller byte av personal står det bara att den avropande enheten ska godkänna bytet skriftligen, i det här fallet kirurgavdelningen, säger Roland Johansson, enhetschef på avdelningen för inköp på Sörmlands landsting.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida