Personligt Margareta Jernås

Ålder 47 årKarriär biomedicinsk analytiker och med drFamilj man och tre döttrarGillar spinning, kör 3-timmarspassTillgång har en otrolig energiDålig på att säga nej

4 december 2008

Fråga Margareta Jernås om en detalj i hennes forskning och hon är i gång. Hon formligen sprudlar av lust att berätta om sitt arbete. Den forskargrupp som hon ingår i försöker förstå varför fetma leder till sjukdom. Teamet har studerat genernas aktivitet i fettcellerna och i fettväven med så kallade mikroarrayer, en metod som gör det möjligt att studera fler än 20 000 gener samtidigt. De isolerade och separerade fettceller av olika storlek och jämförde genaktiviteten i små och stora fettceller och upptäckte att flera immunrelaterade gener har mycket högre aktivitet i de stora cellerna.

Detta är en viktig upptäckt eftersom det kan ge ledtrådar om varför stora fettceller leder till följdsjukdomar vid fetma. Att studera genernas aktivitet från olika prover är för Margareta som ett detektivarbete.

– Det vore fantastiskt att få vara med om att hitta något som leder till ett läkemedel eller annan behandling som förbättrar livet för den som är sjuk.

Men trots att Margareta tycker att arbetet är så fascinerande, skojigt och utmanande, kräver varje delsteg så många olika slags kompetenser, att hon ibland känner att hon inte kan någonting. Så är det förstås inte, men hon har tvingats inse att hon aldrig kommer att kunna så mycket om statistik och datorer att hon kan klara även det själv. De är oundgängliga hjälpmedel, så där förlitar hon sig på andra professioner, »jag har så mycket kunskap att jag vet vad jag inte kan«.

Att andra människor inte alltid förstår vad Margareta håller på med tycker hon inte är ett dugg konstigt eller störande. Tvärtom irriterar det henne att det tas för givet att man ska förstå alla nya begrepp som dyker upp.

– Som när jag köper smink och får fem gratisprodukter som bonus men inte vet vad de är till för eller hur de ska användas.

Det är inte bara detektivarbetet som gör att Margareta Jernås är så förtjust i sitt jobb. Ett förutsättningslöst teamarbete där alla på labbet; dataingenjörer, statistiker och kliniker jobbar ihop betyder oerhört mycket. Inte minst har jobbet varit hennes räddning under de svåra perioder som livet ibland bjuder på.

Den individfokusering och konkurrens som finns på universitetet tycker hon däremot riktigt illa om. Så, trots fascinationen över jobbet, händer det att hon tänker att hon inte vill stanna en sekund till.

– Men jag vet ju att gräset inte är grönare på andra sidan – och jobbet är ju så otroligt roligt.

För korrespondens:
Margareta Jernås, biträdande forskare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, telefon 031-342 11 42. margareta.jernas@medic.gu.se

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida