Svininfluensan: Använd stänkskydd och ställ frågor

Vårdpersonal ska använda stänkskydd och ställa frågor till patienterna med anledning av svininfluensan, uppmanar Socialstyrelsen. Ännu har sjukdomen inte orsakat någon patientanstormning.

Igår fick smittskyddsläkarna i varje region och landsting ett kunskapsunderlag om svininfluensan av Socialstyrelsen. Råden till alla som arbetar inom vården är följande:

  • använd stänkskydd och specialmunskydd med visir när det skvätter, inte minst inom intensivvården.
  • laboratoriepersonal som arbetar med luftvägsprover ska ha särskilda bänkar med dragskåp.
  • fråga patienterna om de eller någon i deras omgivning har varit utomlands, om de är eller har varit sjuka och hur det ser ut runt omkring dem. Har de exempelvis småbarn hemma? Ett stort ansvar vilar här på triagesjuksköterskan som ofta är den som gör en första sortering.

Borde ske jämt 

Egentligen är inget av detta nytt eller specifikt för svininfluensan, så här ska vårdpersonalen alltid jobba säger Inger Andersson von Rosen, sakkunnig läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

– Det är samma med handhygien, det gäller inte bara när vinterkräksjukan härjar, säger hon.

Ändå slarvas det.

– På sina håll får man till och med leta efter visiren. Dessutom blir det lite konstigt gentemot patienterna om detta inte används rutinmässigt och personalen plötsligt ser ut som rymdvarelser, säger Inger Andersson von Rosen.

Ingen anstormning av patienter

Än så länge verkar det inte vara något jättetryck från patienterna ute i vården.

– Det verkar som att folk har lyssnat till informationen som säger att det är resenärer från de drabbade områdena som ska höra av sig, eller de som har varit i kontakt med en sådan resenär, säger Inger Andersson von Rosen.

Hon uppmanar alla att hålla sig uppdaterade om utvecklingen.

Den nationella portalen för krisinformation, Krisinformation.se, använder sedan i fredags ett nytt sätt att nå ut med snabb information till folks mobiltelefoner. Via den populära tjänsten Twitter når man de som inte besöker myndigheternas sajter så ofta och man behöver inte heller ha tillgång till en dator för att direkt få veta det senaste. Se länkar här intill.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida