misstroende

Konsultnota för Nya Karolinska upprör

Konsultnota för Nya Karolinska upprör
Konsultkostnaderna i Stockholms läns landsting, och framför allt för Nya Karolinska, har diskuterats i många medier de senaste dagarna. Arkivbild: TT

Konsultnotan för den nya verksamhetsmodellen på Nya Karolinska blev spiken i kistan. Nu lämnar sjukhusets läkarförening in en misstroendeförklaring mot sjukhuschefen Melvin Samsom.

8 december 2016

Idén väcktes spontant under föreningens årsmöte i tisdags och utmynnade i ett enhälligt beslut. Det berättar läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark i en artikel i Dagens Medicin.

Spiken i kistan blev uppgifter i Dagens Nyheter om att införandet av den nya verksamhetsmodellen på Nya Karolinska sjukhuset kostat 247 miljoner i konsultarvoden under 2016.

– Nu har vi inget förtroende kvar, säger Yvonne Dellmark till Dagens Medicin.

Läkarföreningen har, till skillnad mot Vårdförbundet, som Vårdfokus berättat om tidigare, varit mycket kritisk till det nya arbetssättet på Nya Karolinska där diagnos och inte specialitet ska styra flödena. De har efterlyst belägg för varför det skulle vara bättre än det gamla samt för vilken makt konsultbolagen haft.

Konsultnotor har redan tidigare stått för en stor del av kostnaderna för bland annat Nya Karolinska. Budgetramen för själva sjukhusbygget sprängdes med åtta miljarder, enligt Svenska Dagbladet, varav konsulterna stod för en avsevärd del. Bara under 2014 drog konsultkostnaderna över budget motsvarade lönen för 400 sjuksköterskor, så som Vårdfokus avslöjade våren 2015

Den sammanlagda notan för Nya Karolinska finns det ingen samstämmighet kring.                     

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida