debatt

”Saknar uppskattning från vår arbetsgivare”

”Saknar uppskattning från vår arbetsgivare”
Sjuksköterskorna på operationsavdelningen vid Mälarsjukhuset upplever att arbetsgivaren inte visar uppskattning och gör skillnad på yrkesgrupper.

DEBATT. Sjuksköterskorna på op vid Mälarsjukhuset ställer upp för patienterna, men kan inte lova att de stannar efter coronapandemin. De sliter sida vid sida med läkarkollegerna men får sämre ersättning och återhämtning under krisen. "Arbetsgivaren uppskattar inte oss", skriver de. 

18 maj 2020

Detta är inget vi har valt, inget någon kunnat förutse! För flera månader sedan kunde man se ett avlägset hot mot vår värld, som nu är i ett järngrepp. Till följd av detta har vår vardag och våra liv genomgått en stor omställning. Det är svårt att ta in att det ”bara” är några månader sedan, när det känns som år då vi förlorade vår arbetsplats och vardag.

Tillgången till intensivvård har ökat med nästan 400 procent inom loppet av några veckor, en otrolig förändring där drivkraften är den enskilda medarbetaren. Samma medarbetare som finns där och torkar tårar, tröstar och står otröttligt vid din sida innan du sövs och kopplas till en respirator.

Vi går till jobbet för att vårda de allra sjukaste och utsatta i coronavirusets spår. Vi går till jobbet trots en oro att själva bli smittade, eller ännu värre föra med oss smittan hem och se någon i familjen insjukna. Vi går till jobbet för ingen annan kan göra det vi gör. Vi går till jobbet för din skull.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Dagligen visas vi uppskattning av privatpersoner och företag för den situationen vi befinner oss i. Detta är något vi uppskattar otroligt. Däremot saknar vi denna uppskattning från vår egen arbetsgivare Region Sörmland.

Läs även: Jobb fem av sex helger med nya scheman

Vi sliter i en miljö fylld med ett dödligt virus, i skyddskläder som skaver och ger obehag. Vi anpassar oss efter nya direktiv som beskriver vad vi ska och inte ska göra. Kollegor, sida vid sida, bär vi varandras bördor. Covid-19 gör ingen skillnad om du är undersköterska, sjuksköterska eller läkare. Det är bara vår arbetsgivare Region Sörmland som gör det.

Våra läkarkollegor som jobbar tillsammans med oss har fått ett avtal som generar dem ersättning i både en fördubbling i lön och mer ledig tid. Avtalet är generösare än det så kallade krisavtalet man aktiverat i Stockholm. Vi gratulerar våra läkarkollegor, detta är något de verkligen förtjänar!

Vi tvingas jobba enligt en schemamodell vi fått i protest och som leder till att vi jobbar fem av sex helger. Våra läkarkollegor får 100 procent extra i lön alla dagar i veckan och lika mycket extra ledigt. Sjuksköterskor och undersköterskor får 100 kronor extra i ob-tillägg när de jobbar helg, vilket i snitt ger 4500 kronor före skatt.

Detta är ingen situation vi har valt. Vi kommer fortsätta gå till jobbet imorgon och vårda våra utsatta patienter. Vi går till jobbet för ingen annan kan göra det vi gör. Vi kan däremot inte lova när detta är över, att vi kommer fortsätta gå till ett jobb, där arbetsgivaren  inte uppskattar oss.

/Vårdförbundets medlemmar på operationsavdelningen, Mälarsjukhuset, genom Ann-Christin Luukela

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida