Macchiarini-affären

Macchiarini sparkas från Karolinska

Kirurgen Paolo Macchiarinis anställning ska inte förlängas när den upphör i höst — och fram till dess ska Macchiarini använda sin arbetstid till att avveckla den forskning han bedrivit vid Karolinska institutet.

Det beslutet har Karolinska institutets rektor Anders Hamsten tagit i dag. Beslutet meddelas kortfattat i ett pressmeddelande utan någon närmare förklaring om vad som fått rektor att fatta beslutet just nu.

Prefekten på den institution som Macchiarini tillhör har även fått i uppdrag att ansvara för att hela forskargruppen avvecklas.

I går beslutade även Karolinska universitetssjukhuset att tillsätta en utredning av hur operationerna av luftstrupar har gått till. Först gick sjukhuset ut och sade att de skulle göra en egen granskning under ledning av chefläkaren. Men senare under dagen ändrade man sig och bestämde sig för att utredningen ska göras helt och hållet av utomstående experter.

– Vi vill att utredningen inte ska kunna ifrågasättas och efter närmare reflektion har vi därför kommit fram till att det är det viktigt att den även leds av utomstående och inte bara har utomstående ledamöter som vi först hade tänkt, säger chefläkaren Nina Nelson Follin.

Bakgrund

  • Kirurgen Paolo Macchiarini blev världsberömd när han 2011 på Karolinska genomförde världens första transplantation med en luftstrupe av plast, indränkt med patientens egna stamceller.
  • Det har sedan visat sig att luftstruparna inte alls har fungerat. Totalt har Macchiarini opererat åtta patienter, varav tre i Sverige. Sex av dem har dött.
  • I SVT-dokumentären Experimenten visas hur Macchiarini genomfört transplantationerna utan tidigare djurförsök och att patienternas verkliga tillstånd inte stämde med de positiva framsteg som han beskrivit i publicerade studier.
  • Macchiarini utreds av polis både i Sverige och i Italien. En tidigare utredning om forskningsfusk som KI lade ner ska återupptas och Lars Leijonborg, ordförande för KI:s styrelse, har utlovat en extern granskning för att gå till botten med hela historien. Flera andra, bl a Läkarförbundet och Vetenskapsrådet, har krävt en extern granskning av både Karolinska institutet och sjukhuset. Uppgifter om felaktigheter i Macchiarinis CV utreds också.
  • Hela historien kring Macchiarini beskrivs redan av många som "den största medicinska skandalen i Sverige i modern tid" och initierade debattörer anser att det riskerar att få allvarliga konsekvenser för Karolinskas rykte.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida