Personligt: Jeanette Winterling

Ålder 36 årKarriär sjuksköterska och med drFamilj sambo och två pojkar i åldrarna tre år och sex månaderBor på en liten ö inne i TrosaAndningshål att ridaMinns känslor men inte fakta

Jeanette Winterlings lillasyster brukade svara »det här är Jeanettes psykologbyrå«, i telefonen när kompisar ringde och behövde prata. Så att hon blev sjuksköterska och även skaffade sig en steg 1-­utbildning i psykoterapi överraskade nog inte omgivningen. Som psykosocial sjuksköterska på hematologen på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har hon kunnat kombinera sitt psykologiska intresse, sin förmåga att lyssna och sina medicinska kunskaper.

Särskilt bra passar arbetet på hema­tologen. När hon tidigare arbetade på en akutavdelning kände hon sig ofta frustrerad över att tvingas lämna över till andra och inte få fullfölja kontakten med patienterna. Så är det inte nu. Till Jeanettes mottagning kommer patienter som behöver en samtalskontakt och extra stöd. Att få prata längre med patienten när det behövs tycker hon är en otrolig lyx.

De flesta har en allvarlig cancersjukdom och genomgår behandling, men det händer också att de kommer före eller efter behandlingsperioden. I mötet är det mest angelägna att bekräfta patientens känslor; att förmedla att det är okej, tillåtet och vanligt att känna som de gör. Svårt kan det vara med de yngre patienterna. De vill ofta klara sig själva. Då kan Jeanette behöva satsa lite extra för att få kontakt.

– Man får »dyka upp« och säga hej ibland. Om jag ska få kontakt eller inte kan handla om tonfall och kroppsspråk och att prata om något ofarligt till att börja med. Till slut kanske jag blir accepterad. Men man måste bli inbjuden, annars går det inte. En del vill inte tänka på, eller prata om, det som känns svårt.

Jeanettes intresse för forskning väcktes under sjuksköterskeutbildningen. Men när tillfället dök upp funderade hon ändå länge innan hon nappade; att bli legitimerad psykoterapeut lockade också. I grunden ligger ett intresse för att förstå hur människor fungerar, och att se och uppmuntra den kraft som finns hos individen när hon möter svårigheter. Så det blev forskning med fokus på hur man hanterar att få cancer.

Med den erfarenhet och de lärdomar som forskningen har gett känner Jeanette en större säkerhet som sjuksköterska.

– Jag har mer fakta med mig nu, inte bara vad jag själv uppfattar och tror. Jag kan säga att »det här vet vi« eller »det här vet vi inte«. Det känns bra i mötet med patienterna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida