Anna-Karin Eklund utmanas om ordförandeposten

Löneutvecklingen och hur man knyter ihop det nationella och lokala arbetet. Det är två frågor som Marina Olsson från Västra Götaland vill sätta i fokus om hon blir Vårdförbundets ordförande vid kongressen i maj.

11 februari 2008

Några dagar innan nomineringstiden till förbundsstyrelsen går ut går Marina Olsson, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland och förbundsstyrelseledamot, in i kampen om ordförandeposten i Vårdförbundet.

– Jag har fått förfrågningar från flera håll i landet och har bestämt mig för att ställa upp, säger hon.

Ingen konflikt

Hon säger att det inte är någon konflikt med den nuvarande förbundsledningen som ligger bakom hennes kandidatur, och vill inte peka ut någon enskild fråga där hon hade velat ha ett annat beslut i förbundsstyrelsen. Men vilken position man har i organisationen avgör hur mycket man kan påverka.

– Det handlar också om ett annat personligt ledarskap, förklarar hon.

Marina Olsson har varit ordförande i Västra Götaland i nio år och förbundsstyrelseledamot i sex. Hon har tidigare meddelat Vårdförbundets valberedning att hon inte ställer upp till omval som förbundsstyrelseledamot.

– Jag är beredd att ta ett större ansvar, säger hon om sin kandidatur till ordförandeposten i Vårdförbundet.

Har inte ”räknat ombud”

Hon är nominerad av sin egen avdelning och vet att flera andra har eller ska nominera henne. Men hon har inte ”räknat ombud”.

– Jag vet att jag har ett stöd men inte hur stort det är. Jag tycker också att det är helt i linje med den öppenhet och demokrati som råder inom Vårdförbundet att det finns flera ordförandekandidater, säger Marina Olsson.

Hon nämner sina insatser i det tvärfackliga arbetet i Västra Götaland, där hon ofta varit den gemensamma talesmannen i sådana frågor. Hon vill också kombinera det hälsofrämjande arbete gentemot de vårdade med en vård och en vårdorganisation som främjar hälsan också hos personalen.

”Naturligt i en demokratisk organisation”

Anna-Karin Eklund tycker att det är naturligt i en demokratisk organisation att alla får kandidera till alla uppdrag.

– Men för mig ligger fokus just nu på att göra ett bra jobb i avtalsrörelsen och att ro i hamn ett avtal som innebär ett bra lönelyft och en rejäl uppvärdering av våra medlemmar.

Hon är nöjd med att Vårdförbundet syns mer i medier och att förhandlingarna med motparten har börjat röra på sig.

– Nu har de äntligen börjat prata om vad de vill prata om, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida