Jobbväxling

Ansvar för sjukskrivningar gav inte högre lön

Ansvar för sjukskrivningar gav inte högre lön
I Brunflo fick distriktssköterskorna kliva fram när de fast anställda läkarna lämnade hälsocentralen. Foto: Marie Birkl

Distriktssköterskorna tog över arbetsuppgifter från de dyra hyrläkarna. Ändå fick de inget lönepåslag. "Ett misstag att vi inte förhandlade innan vi sa ja", säger Vårdförbundet.

Som Vårdfokus rapporterade igår har hälsocentralen i Brunflo tvingats tänka om och tänka nytt för att rädda verksamheten. Det har varit snudd på omöjligt att anställa några läkare de senaste åren, och hyrläkarna har varvat varandra i full fart och till skyhöga kostnader.

Därför har distriktssköterskorna tagit över vissa arbetsuppgifter, som att sjukskriva patienter med virussjukdom deras andra sjukvecka. Då krävs egentligen ett läkarintyg, men i Brunflo har distriktssköterskorna delegering.

När artikeln publicerades på Vårdfokus websida och på Facebook väcktes frågan bland läsarna om varför sjuksköterskorna inte fick högre lön när de ställde upp och tog på sig mer avancerade arbetsuppgifter.

Tagit upp det flera gånger

Distriktssköterskorna och Vårdförbundet lokalt har försökt få till ett lönepåslag för det nya ansvarsområdet.

– Det har inte gått, så de får inget extra. Arbetsgivaren säger att de inte ger påslag, utan att löneutvecklingen måste följa karriärstegen. Men alla vill ha högre lön för de nya arbetsuppgifterna och vi har tagit upp det flera gånger med arbetsgivaren, säger Lotta Holm, förtroendevald för Vårdförbundet på Brunflo hälsocentral.

Chefen håller inte med

Maria Larm är chef på hälsocentralen och själv distriktssköterska. Hon tycker inte att det är konstigt att distriktssköterskorna inte fått högre lön, fast de minskar de skyhöga kostnaderna för hyrläkare.

– Det är för tidigt än. Det har varit ett projekt som nu ska implementeras. Det ska även implementeras i hela regionen. Vid utvärderingen av det kanske det går att göra något för lönerna.

Hon poängterar att distriktssköterskorna samtidigt blivit avlastade från andra arbetsuppgifter, som undersköterskorna tagit över.

Hann inte tänka efter

Vårdförbundet håller inte med om att det är för tidigt. Distriktssköterskorna har nu sjukskrivit patienter i ett år. I efterskott ångrar Lotta Holm att de inte förhandlade innan förändringen.

– Vi skulle gått samman som grupp och förhandlat och ställt ultimatum om högre lön för att ta på oss det nya ansvaret. Men det infördes så snabbt att vi inte hann tänka efter. Nu är det upp till varje distriktssköterska att förhandla och säga att utan högre lön så gör de det inte.

Starkt engagemang för patienterna

Hon berättar också att distriktssköterskorna rycktes med då de har ett stort engagemang för att förbättra vården i Brunflo, på grund av att patienterna ständigt träffar nya hyrläkare.

– De tar på sig nya uppgifter för att det ska fungera här, men vill såklart ha bättre betalt också. De som är kvar som fast anställda och tar på sig mer ansvar, borde fått högre lön som uppmuntran.

Lotta Holm är själv inte distriktssköterska, utan diabetessjuksköterska på hälsocentralen.

”Alla borde få mer betalt”

Cecilia Palmgren är en av distriktssköterskorna som sjukskriver. Hon trivs med att ta mer ansvar, tycker att distriktssköterskor har kompetens för mer avancerade arbetsuppgifter och att det här är en som är lämplig. Men visst vill hon få bättre betalt.

– Alla fast anställdas arbetsuppgifter har förskjutits. Vi ska alla ha mer betalt tycker jag, säger hon.

I samband med att de fast anställda läkarna lämnade hälsocentralen, och problemen med ständigt nya stafettläkare, har även fysioterapeuter och fysioterapeuter börjat sjukskriva den andra sjukveckan för utvalda diagnoser inom deras områden.

Medellönen som distriktssköterska

  • På Brunflo hälsomottagning är medellönen för distriktssköterskorna 32 000 kronor i månaden.
  • I hela landet är medellönen för distriktssköterskor i landstingens öppenvård 33 176 kronor i månaden.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida