Åtta veckors strejk har i Danmark ännu inte fått arbetsgivaren på knä

De danska sjuksköterskorna, barnmorskorna, biomedicinska analytikerna och radiograferna har ännu inte lyckats få gehör för sina lönekrav. I går kväll slutade återigen förhandlingarna mellan facket och arbetsgivaren i oenighet. Därmed fortsätter strejken, som nu har pågått i åtta veckor.

Allt sedan medlarna i början av april gav upp sina försök att sy ihop ett avtal mellan centralorganisationen Sundhedskartellet och arbetsgivarparten Danske Regioner har förhandlingsläget varit låst mellan parterna.

Sundhedskartellet, som representerar elva fackföreningar med offentliganställd personal, har krävt ett lönepåslag på minst 15 procent under de kommande tre åren. Danske Regioner erbjöd från början 12.8 procent men har sagt sig vara beredda att sträcka sig till 13 procent, vilket har avvisats av Sundhedskartellet.

I går kväll möttes parterna återigen, utan att kunna enas.

Samma bud som tidigare

? Vi fick i princip samma bud som förra måndagen. Det var bara lite snyggare paketerat. Arbetar du mera får du mer i lön. Men det var inte tal om några reella löneökningar, säger Sundhedskartellets ordförande Connie Kruckow till tidningen Politiken.

Problemet i Danmark är detsamma som det var i Sverige när Vårdförbundet i våras gick ut i konflikt. I princip alla andra avtal på arbetsmarknaden var redan färdigförhandlade när Sundhedskartellet kom med sina lönekrav. Arbetsgivarparten ser framför sig hur de andra fackförbunden i Danmark kommer att kräva kompensation om de går kraven till mötes.

Statministern varnade för ”bonus”

Danske Regioner har vid ett flertal tillfällen vädjat till det danska folketinget och regeringen att gå in att avsluta konflikten. Även Sundhedskartellet har efterlyst ett engagemang från statsmakten. Men senast i fredags meddelade statsministern Anders Fogh Rasmussen i nyheterna i danska TV2 att ingen ska tro att de tjänar något på att låta folketinget avgöra konflikten.

Framför allt gjorde han klart att det skulle vara orättvist mot övriga fackföreningar att gå med på att ge de strejkande medlemmarna mer än 12,8 procent.

Om någon part kan skaffa sig en bonus genom att gå till foketinget kommer det att bli omöjligt att träffa frivilliga överenskommelser på arbetsmarknaden i framtiden, enligt Anders Fogh Rasmussen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida