Danska vårdkonflikten över – gav 0,5 procent mer

Den danska vårdstrejken är över. Strax efter klockan 18.00 i eftermiddags meddelade parterna i konflikten att de har kommit överens om ett nytt avtal. Det ger endast 0,5 procent mer än det bud  som fick fackets medlemmar att gå ut i strejken.

Efter åtta veckors storstrejk återgår de offentliganställda sjuksköterskorna, barnmorskorna, biomedicinska analytikerna och de övriga åtta yrkesgrupperna inom Sundhedskartellet till sina ordinarie abeten från och med klockan 24.00 natten mellan lördag och söndag.

Detta sedan den fackliga samarbets- och förhandlingsorganisationen Sundhedskartellet och arbetsgivarparten Danske Regioner i kväll lyckades enas om ett nytt avtal. Det ger medlemmarna i Sundhedskartellet ett genomsnittligt lönelyft på 13,3 procent fördelat över en treårsperiod.

– Det är ett bra resultat  där vi har sprängt ramen på 12,8 procent och säkrat en ram på 13,3 procent för våra medlemmar,  säger Sundhedskartellets och danska sjuksköterskeförbundet DSR:s ordförande Connie Kruckow, i en kommentar på Sundhedskartellets hemsida.

Från början tackade Danske Regioner ja till medlarnas bud på 12,8 procent, medan facket krävde 15 procent. Kravet ansågs vara så viktigt att Sundhedskartellet valde att ta ut sina medlemmar i strejk för att uppnå målet.

Frågan är hur Sundhedskartellets 120 000 medlemmar kommer att reagera på avtalet, som precis som Vårdförbundets kritiserade avtal efter den svenska vårdstrejken endast skiljer 0,5 procentenheter jämfört med ursprungsbudet.

Till skillnad från i Sverige kan de extra pengar som avtalet ger snabbt försvinna ur lönekuveret igen när notan för den långa strejken ska betalas. Exempelvis måste de danska sjuksköterskorna från och med den här månaden och minst ett halvår framåt betala in cirka 475 kronor i månaden till DSR för att det ska klara sin ekonomi i framtiden.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida