Danska sjuksköterskor tvingas betala extra för strejken

För att ha råd att driva vårdstrejken vidare i Danmark kräver nu det danska sjuksköterskeförbundet DSR att dess medlemmar betalar in en extra avgift. Något liknande är dock inte aktuellt för Vårdförbundets medlemmar.

– Det är ingen bra lösning. Det vet vi av egen erfarenhet, säger Vårdförbundets egen ”strejkgeneral” Ingrid Frisk, som är vice ordförande i förbundet.
 
Under strejken 1986 begärde dåvarande SHSTF in en extra avgift från medlemmarna.
 
Ingrid Frisk berättar om en gammal studiekamrat som fortfarande inte har gått med i Vårdförbundet just på grund av det som hände då.
 
– Historiskt sett är det ingen som efter en konflikt har lyckats sluta ett avtal med alla sina krav uppnådda. Vissa medlemmar blir alltid missnöjda. Har de då dessutom fått betala in en extra avgift blir missnöjet än värre, säger hon.
 
Under den sju veckor långa strejken 1995 valde Vårdförbundet att inte göra om misstaget från 1986.
 
– Och det är inte aktuellt med någon extra konfliktavgift den här gången heller. Vi kommer inte att få några ekonomiska bekymmer under den här konflikten, försäkrar hon.
 
Men uppenbarligen har den danska vårdstrejken börjat tära på kapitalet inom DSR, Danska Sygeplejeråd, som tillsammans med övriga organisationer inom Sundhedskartellet har varit ute i strejk sedan den 16 april, det vill säga fem dagar längre än Vårdförbundet som började sin strejk den 21 april.
 
Medlemmarna i DSR uppmanas nu att före den 3 juni betala in 374,50 danska kronor, för att som det heter ”säkra att DSR också framöver ska ha en stark ekonomisk bas”.
 
Vissa medlemmar behöver bara betala hälften av den summan, exempelvis de som i genomsnitt arbetar maximalt åtta timmar i veckan. Pensionärer och de som arbetar färre än 200 timmar om året ska betala en fjärdedel av beloppet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida