Ingen ljusning i den danska vårdkonflikten

De danska sjuksköterskorna och biomedicinska analytikerna är nu inne på sin sjunde strejkvecka. Än ses ingen ljusning i konflikten. Senast i går träffades centralorganisationen Sundhedskartellet och arbetsgivarparten Danske Regioner. Förhandlingarna slutade i oenighet.

Den här gången var det Sundhedskartellet (i vilken bland andra förbunden för sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och radiografer ingår) som hade kallat till förhandlingar med arbetsgivaren i syfte att finna en lösning på konflikten.
 
Med sig till förhandlingsbordet hade Sundhedskartellet ett förslag till hur delar av de miljontals kronor som i dag används för att hyra in vikarier från privata uthyrningsfirmor i stället skulle kunna användas för att betala regionernas fast anställda medarbetare högre löner.

Sundhedskartellet har krävt 15 procents lönepåslag utslaget på tre år. Arbetsgivaren har hittills erbjudit 12,8 procent men sade sig i går vara villiga att gå med på 13 procent till de som är villiga att jobba extra. Erbjudandet förkastades dock av Sundhedskartellet.

– Det är ju inte nytt att man tjänar mer om man arbetar mer, säger Sundhedskartellets och tillika Dansk Sygeplejeråds ordförande Connie Kruckow till Berlingske Tidende.

Därmed fortsätter strejken som enligt en artikel på Dansk Sygeplejeråds hemsida hittills har lett till att mer än 312 000 operationer och andra behandlingar har fått ställas in.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida