Fackligt

Domstolen får avgöra löneavdrag för skadad port

Domstolen får avgöra löneavdrag för skadad port
"Ovanligt att sådant går till domstolsprövning", säger förbundsjurist Jeanette Lindgren Dahlin. Foto: Maria Ejd

Ambulanssjuksköterskan körde ofrivilligt in i en port och arbetsgivaren drog av kostnaden för reparationen från lönen. Vårdförbundet stämde ambulansföretaget inför Arbetsdomstolen och i förrgår hölls en muntlig förberedelse.

15 mars 2019

Sjuksköterskan skulle tvätta ambulansen i en tvätthall, men en stegbil stod i vägen och när han skulle flytta den råkade han köra in i och skada garageporten. Reparationen av porten kostade ambulansföretaget drygt 6 000 kronor och det ansåg chefen skulle dras från sjuksköterskans månadslön. Summan drogs trots att sjuksköterskan inte gick med på det.

Det arbetsgivaren gjorde är ett brott mot bland annat kvittningslagen, eftersom sjuksköterskan inte hade samtyckt till att summan drogs från lönen.

 – Den här typen av ärenden brukar lösas i lokala eller centrala tvisteförhandlingar och det är mycket ovanligt att de går till domstolsprövning, säger Vårdförbundets arbetsrättsjurist Jeanette Lindgren Dahlin.

Ingen förlikning

Men varken lokala eller centrala tvisteförhandlingarna kunde lösa den här frågan och i oktober förra året stämde Vårdförbundet arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen. Vid den muntliga förberedelsen, som hölls i förrgår, fördes förlikningsförhandlingar, men någon förlikning kunde inte nås. Nu dröjer det ytterligare drygt sex månader innan en huvudförhandling äger rum.

Ska medlemmar vara oroliga för löneavdrag om de råkar skada något i tjänsten?

– Den lärdom man kan dra av det här ärendet är att den som råkar ut för något liknande ska höra av sig till Vårdförbundet. Vi anser att det här är helt fel hanterat av arbetsgivaren, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida