Ensamarbete stor fråga för ambulansnätverket
Trygghet är ordet som summerar ambulanssveriges viktigaste arbetsmiljöfråga. När Vårdförbundets nätverk för ambulanssjuksköterskor träffades diskuterades allt från krocksäkerhet till ensamarbete.
Nyligen samlades förtroendevalda sjuksköterskor från ambulanser över hela Sverige på förbundskontoret i Stockholm för att lära av varandra. Nätverket startade hösten 2023 och har bara samlats fysiskt en gång tidigare.
– Det är jätteviktigt att vara med i nätverket. Genom det kan vi driva gemensamma beröringspunkter. Vi kan hjälpa varandra, säger Hans Nilsson, som är ambulanssjuksköterska och sitter i styrelsen på avdelning Örebro.
Ensamarbete i ambulansen hett ämne
Under nätverksträffen fick deltagarna bland annat ta del av forskaren Amanda
Jacobsens avhandling om personcentrerad vård i ambulansen, och prata med
förhandlingschefen Annelie Söderberg om dygnsvilan. Men hetast blev diskussionen när ämnet ensamarbete kom upp. I en del regioner fungerar det bra i form av till exempel bedömningsbilar, medan införandet av något liknande skulle vara en mardröm i andra.
Malin Nyström från Gävle och Lisa Libell från Örnsköldsvik, båda förtroendevalda
ambulanssjuksköterskor på sina respektive arbetsplatser, har kluvna åsikter om ensamarbete i ambulansen.
– Vi ska införa en bil i Gävle. Finns det bra rutiner, så har jag personligen inget emot ensamarbete. Men det ska vara frivilligt och riskbedömt. Det ska vara tydligt vilka uppdrag vi åker på och inte. Det får inte bli något snack om saken om personen känner att ”Nej, det här känns inte tillräckligt tryggt för mig att åka på själv”. Det ska också finnas en bra idé för hur man säkerställer säkerheten i största möjliga mån, säger Malin Nyström.
”Farligt om det blir en lösning för personalbrist”
I Lisa Libells hemregion Västernorrland har Sundsvall haft ett projekt med en single responder – en bil med bara en person i – som personalen frivilligt sökte sig till. Det fungerade jättebra, säger hon. Nu kan single responder användas vid akuta, korta vakanser som vid sjukdomar över hela länet.
– Vi vill inte urholka ambulanssjukvården till att alla ska åka själv. Det ska vara två
personer i ambulansen. Det är grunden. En bedömningsbil kan vara ett komplement till övrig sjukvård och hjälpa patienter på andra nivåer. Det farliga är om man ser det som en lösning för när det fattas personal, säger Lisa Libell.
Det leder till ordet som sammanfattar ambulansens viktigaste arbetsmiljöfråga, enligt Hans Nilsson: Trygghet.
– Man ska komma hem från jobbet lika hel som när man gick dit. Man ska inte känna sig skrämd. Inte ha en klump i magen över att det ska hända något. Och man ska ha en bra stämning på jobbet. Det är viktigt, och det tycker jag att vi generellt är bra på i ambulansen. Det gör att folk stannar kvar, säger han.