Arbetstid

Efter sju års kamp – snart får ambulansen kortare arbetstid

Efter sju års kamp – snart får ambulansen kortare arbetstid
Leila Haddadi och Madeleine Stenqvist är nöjda över att 24/-avtalet ska börja gälla på Aisab. Foto: Madeleine Andersson

Vårdförbundet i Stockholm har kämpat i sju år. Nu ska ambulanssjuksköterskorna på Aisab äntligen få samma arbetstidsförkortning och natt-ob som resten av 24/7-verksamheterna i Stockholm haft i flera år.

Bom-bom! Det ekar över ambulanshallens gråa betonggolv i Årsta när grönklädd personal kliver in i sin bil och slår igen neongula dörrar. Det är ambulanssjuksköterskan Leila Haddadi och ambulanssjukvårdaren Madeleine Stenqvist som just satt sig i bilen igen efter att ha landat lite på stationen. Tolvtimmarspasset har bara börjat.

Snart kommer sjuksköterskorna på Ambulansen i Storstockholm AB (Aisab) få dubbel natt-ob, en kvarstannandebonus och en tidbank som ger kortare arbetstid på ambulansen (se faktaruta). Därtill kan de få extra pensionsavsättningar. Det beror på att de ska få samma lokala kollektivavtal som resten av de stora regionägda 24/7-verksamheterna inom vården i Stockholm redan har med Vårdförbundet. Och har haft i flera år.

Stockholms 24/7-avtal

24/7-avtalet, eller ATA som det också kallas, är ett lokalt kollektivavtal mellan Vårdförbundet, Region Stockholm och ett flertal regionägda företag i Stockholm och gäller i 24/7-verksamheter som bedriver vård. I grunden gäller även det centrala kollektivavtalet, som för tillfället är HÖK24 . Avtalet tecknades år 2017, och implementerades successivt åren därefter.

Avtalet finns i några olika varianter på olika arbetsplatser. Men generellt innebär det:

  • Kvarstannandebonus för varje kalenderår du jobbar kvar, á 40 timmar i en tidbank. Dessa timmar kan du välja att ta ut i tid, som lön, eller förmånliga pensionsavsättningar.
  • Arbetstidsförkortning i form av att tidbanken fylls på med olika antal timmar (kallas ATK) om du arbetar minst varannan helg och/eller 20 procent natt. 40 procent av dessa timmar måste arbetsgivaren ge dig som ledighet. Övriga 60 procent kan du i stället ta ut i extra lön eller förmånliga pensionsavsättningar.
  • Om du inte väljer vad du vill göra med ATK:n sätts de automatiskt in till din pension vid varje kalenderår.

Sedan Barnmorskeupproret har barnmorskorna en variant som ger mer obligatorisk arbetstidsförkortning vid arbete varannan helg.

Utöver 24/7-avtalet ger arbetsgivaren i dessa verksamheter dubbelt natt-ob jämfört med det centrala kollektivavtalet.

Just nu håller Stockholms tre ambulansområden, varav två är privatägda, på att slås ihop till ett som ska bli i Region Stockholms regi. I ett första steg tar Aisab över ambulanserna och personalen från de övriga företagen. Vid årsskiftet 2025/2026 kommer inte heller Aisab finnas kvar som separat bolag.

Källa: Arbetstidsavtal för anställda vid 24/7-verksamhet inom Region Stockholm och Region Stockholm

Sju års facklig kamp för kortare arbetstid på ambulansen

Sedan 2017 har Vårdförbundet kämpat för att Aisab ska skriva på avtalet, som kallas för både ATA och 24/7-avtalet. I förhandlingarna har arbetsgivaren Aisab sagt att de ska titta på det, men att de inte haft råd. De har också skyllt på konkurrensen med övriga ambulansföretag som arbetar i Stockholmsområdet.

Nu håller Stockholms tre ambulansområden, varav två är privatägda, på att slås ihop till ett som ska vara i Region Stockholms regi. I och med det kommer den rödgröna majoriteten i regionen avsätta 18 miljoner kronor i nästa års budget för att Aisab ska implementera avtalet.

– Vi vill vara en arbetsgivare. Då ska våra ambulanssjuksköterskor ha samma villkor som sjuksköterskorna på sjukhusen. Alla jobbar i 24/7-verksamhet. Det finns inget skäl att inte behandla dem lika så långt det är möjligt, säger Robert Johansson, regionråd för Socialdemokraterna i Stockholm.

Robert Johansson, regionråd för Socialdemokraterna. Foto: Madeleine Andersson

Varför tog ni inte beslutet förrän nu? Vårdförbundet har kämpat i sju år och ni har suttit vid makten i två år.

– Det beror dels på att vi haft andra leverantörer som bedrivit ambulanssjukvård. Falk, Samariten och till viss del Akutläkeriet. Man har inte velat ha för olika villkor mellan bolagen. Sedan är det en fråga om ekonomi. Det har varit ett otroligt tufft år 2024. Vi har höjt skatten och höjt avgiften i kollektivtrafiken. Vi har haft en minusbudget. Nu ser vi att 2025 inte kommer med solsken men åtminstone är lite ljusare i horisonten. Och då vill vi satsa på vår personal, säger Robert Johansson.

”Det kommer bli jättestor skillnad”

Leila Haddadi och Madeleine Stenqvist ler stort bakom vindrutan på ambulansen när de får veta att 24/7-avtalet ska börja gälla på Aisab.

– Det låter jättejättebra! Vi är tillgängliga 24/7 oavsett om det är jul eller nyårsafton. Vi älskar ju vårt jobb, men vi borde få något för det. Det är tråkigt att alla andra har haft det, men inte vi. Då får vi vara glada över att det äntligen kommer hit, säger Leila Haddadi.

Skyddsombudet Andrea Marklund sticker in huvudet i bilen med ett glatt ”Vilka snyggingar!”.  Hon är specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvård och tycker att det är fantastiskt att avtalet ska införas på Aisab.

Andrea Marklund, skyddsombud och specialistsjuksköterska och Malin Svedberg, ambulanssjukvårdare. Foto: Madeleine Andersson

– Jag tror att det kommer bli en jättestor skillnad för oss. Det är slitigt att jobba fyra- och treskift. Studier visar att man dör i förtid om man jobbar natt eller treskift. Vi behöver en bra arbetsmiljö. 24/7-avtalet ger möjlighet till det på ett annat sätt än tidigare, säger Andrea Marklund.

Vårdförbundets huvudskyddsombud på Aisab, Emil Skoglund, ser införandet av 24/7-avtalet som ett steg i rätt riktning, men är rädd att det är för sent.

– Stämningen på arbetsplatsen blir allt sämre. Folk väljer att sluta. Folk sjukskriver sig. Motivationen till att lösa problem försämras. Vården blir sämre. Vi har haft mest helgtjänstgöring och mest övertid av alla i Region Stockholm. Vi klarar inte att ha alla ambulanser i rullning. Ändå har man inte infört det här avtalet tidigare. Huvudbasen till rekryteringen har varit att det är tufft att ta på sig de gröna kläderna. Men det räcker inte längre. Den nya generationen vill inte ha det så här, säger Emil Skoglund.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida