Ett tredje varsel kan utlösas den 16 maj

Nu trappar Vårdförbundet upp strejken. I dag kom beskedet om att ett tredje varsel kan utlösas den 16 maj. I likhet med varsel två omfattar det medlemmar i förbundets samtliga avdelningar.

Det tredje varslet (klicka här för att se hela varslet) som nu blir offentligt riktar sig inte mot någon särskild arbetsgivare utan omfattar kommuner och landsting i hela landet.

– Udden är riktad mot Sveriges kommuner och landsting. Vi lägger ett tredje varsel för att sätta ytterligare tryck på dem att förhandla, säger Ingrid Frisk, vice ordförande i Vårdförbundet.

Hon beskriver det som ett växlingsvarsel där en del medlemmar går ut i strejk när andra går tillbaka till sitt arbete. Om det trejde varslet utlöses går ytterligare cirka 2 750 medlemmar ut i strejk, vilket innebär att drygt 6 000 medlemmar är uttagna den 16 maj.

Tvisteförhandlingar pågår

Under konflikten pågår tvisteförhandlingar mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting om vad som är samhällsfarligt eller inte.

– Vi bedömer att arbetsgivarna bryter mot vår strejkrätt på olika sätt. Genom att begära samhällsfarlighet, genom att hävda att vi inte kan ta ut vissa medlemmar i strejk, och genom att låta andra grupper utföra våra medlemmars arbetsuppgifter till exempel, säger Ingrid Frisk.

I ett nytt avtal kräver Vårdförbundet sanktionsmöjligheter som tvingar de centrala parterna att ta ett större ansvar för den lokala lönebildningen.

– Det är ett krav från vår sida att möjligheten att säga upp avtalet på ställen där lönebildningen inte fungerar skrivs in i ett nytt tillsvidareavtal.

Att Sveriges kommuner och landsting på sin kongress förra året beslutade att ha den lokala lönebildningen som en prioriterad fråga ser Ingrid Frisk som ett tecken på att även motparten inser att något måste göras.

Ser ingen mjukare attityd

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund ser inte någon mjuknande attityd från Sveriges kommuner och landstings sida.

– Arbetsgivaren har ännu inte tagit sitt ansvar och öppnat för att det centrala avtalet blir ett kraftigt verktyg som innebär en förändring av våra medlemmars löner. Av deras retorik att döma anser de inte att våra yrkesgrupper är felavlönade, säger hon.

Med det tredje varslet vill Vårdförbundet skapa så mycket oreda som möjligt för arbetsgivaren.

– Det går ganska snabbt för arbetsgivaren att skapa nya rutiner när en strejk har pågått ett tag därför lägger vi varsel som innebär att de som tas ut i strejk växlar med varandra. Vi vill att det ska vara så ansträngande som möjligt för arbetsgivaren och så lindrigt som möjligt för medborgarna, säger Anna-Karin Eklund.

(Sidan uppdaterad 2008:04.30, kl 16.30.)

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida