Varslet var väntat av arbetsgivarparten

Det var väntat. Men man kan fundera på om det ger rätt signal inför samtalen med medlarna som ska återupptas nu på tisdag. Det säger ordförande i arbetsgivarparten SKL:s förhandlingsdelegation, Ingela Gardner Sundström, med anledning av att Vårdförbundet nu på eftermiddagen lade sitt tredje stora varsel.

– En redan allvarlig konflikt blir allt allvarligare. Det är mycket bekymmersamt att Vårdförbundet för tredje gången lägger ett varsel. Detta innebär att än fler patienter runt om i landet drabbas av inställda operationer och längre vårdköer, säger Ingela Gardner Sundström,

I samband med att varslet i dag lades berättade Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk att förbundet i ett nytt tillsvidareavtal kräver sanktionsmöjligheter som tvingar de centrala parterna att ta ett större ansvar för den lokala lönebildningen.

? Det är ett krav från vår sida att möjligheten att säga upp avtalet på ställen där lönebildningen inte fungerar skrivs in i ett nytt tillsvidareavtal, sade hon.

Inte hört kravet framföras

Ingela Gardner Sundström säger sig dock aldrig ha hört att det kravet har förts fram i förhandlingarna.

? Jag har visserligen hört talas om det, men inte via våra förhandlare. Det var en tidning som ställde frågan till mig. Jag svarade att jag personligen egentligen inte vill ha centrala löneförhandlingar utan låta dem ske lokalt. Men när journalisten frågade mig om jag då menade att även strejkrätten ska vara lokal svarade jag att jag måste tänka ett varv till.

? Det är ingen enkel procedur utan får naturligtvis konsekvenser för avtalskonstruktioner och annat om man skulle börja diskutera möjligheten att säga upp lokala avtal.

Fortfarande långt ifrån varandra

Ingela Gardner Sundström anser att parterna fortfarande står väldigt långt ifrån varandra när det gäller vad löneavtalet kan komma att innebära i kronor. De 15 procent på två år som Vårdförbundet har krävt anser hon är väldigt mycket jämfört med vad andra förbund lyckats förhandla sig till.

? Pengarna är nog den största stötestenen just nu, men det kan finnas andra också, säger hon.

När Ingela Gardner Sundström får frågan vad SKL, Sveriges kommuner och landsting, kan komma att ha med sig till de nya samtalen med medlarna på tisdag börjar hon skratta.

? Det skulle du jättegärna vilja veta va. Jag kan avslöja en hemlighet: Du är inte alldeles  ensam om att ställa just den frågan.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida