Klimatet

”Facklig kamp behövs för klimatet”

”Facklig kamp behövs för klimatet”
Specialistsjuksköterskan Katja Raetz vill att Vårdförbundet tar ett ännu större ansvar för att påverka i klimatfrågan. Foto: Privat

Om fackförbunden sätter tryck i klimatfrågan kan det hända något. Det tror sjuksköterskan Katja Raetz som uppmanar Vårdförbundet att agera mer, även om de inte följer Greta Thunbergs uppmaning om strejk.

27 augusti 2019

Hon har precis arbetat sin första dag på ett nytt jobb, som specialistsjuksköterska i vård av äldre på en vårdcentral i Nynäshamn, men i tankarna finns smältande isar och Amazonas bränder.

På sin tidigare arbetsplats var Katja Raetz förtroendevald för Vårdförbundet och hon har länge funderat på hur facken kan engagera sina medlemmar i klimatfrågan och försöka påverka politiskt.

TCO och Fridays for future

I fredags hölls ett möte mellan de fackliga samarbetsorganisationerna LO, Saco och TCO (som Vårdförbundet är medlem i) och Fridays for future Sverige, den globala rörelsen som startats av miljöaktivisten Greta Thunberg.

Fridays for future vill få de svenska fackförbunden engagerade i de globala fredagsstrejkerna för klimatet. Nästa hålls den 27 september. Men LO, TCO och Saco har tydliggjort att en politisk strejk inte är aktuell för förbunden. Däremot uppmanar de sina medlemmar och förtroendevalda att delta i olika manifestationer om de vill, om detta sker utanför ordinarie arbetstid eller efter överenskommelse med arbetsgivaren.

Vill se mer action

Men hur ska Vårdförbundet gå vidare med det, undrar sjuksköterskan Katja Raetz som är medlem i nystartade #nurses for future. Hon har precis kontaktat förbundets styrelse med frågor om det.

– Jag tycker egentligen att det borde finnas skäl till politisk strejk, men det är klart, med vårdpersonal finns olika svårigheter som man måste ta hänsyn till. Men jag vill att Vårdförbundet tar en aktiv roll i klimatprotesterna, säger Katja Raetz.

Facket kan sätta press

Hon uppmanar sitt fackförbund att göra klimatet till en större fråga, genom att både ta tydlig ställning och engagera sina medlemmar. Hon önskar också att Vårdförbundet fördjupar sin kunskap om hur klimatförändringarna kommer att påverka människors hälsa och medlemmarnas arbetssituation i framtiden.

– Det är så pass allvarligt nu och de åtgärder som krävs i samhället är ganska genomgripande förändringar. Här behövs den fackliga kampen. Jag tycker att elevstrejkerna är jättebra, det har ett symbolvärde, men om facken strejkar skulle det ge ett helt annat tryck, det skulle kunna skapa förändring, säger Katja Raetz.

Vårdförbundet vill göra mer

Rebecka Prentell, förbundssekreterare på Vårdförbundet, berättar att TCO vid senaste kongressen fick medlemsorganisationernas uppdrag att utöka och samordna klimatarbetet. Men även Vårdförbundet ser just nu över sitt klimatengagemang. Enligt Rebecka Prentell, som arbetar med frågan, handlar det både om att hitta nya vägar för att engagera medlemmar och påverka politiskt.  

– Vi vet att det här är frågor som engagerar medlemmarna väldigt mycket. Vårdförbundet har ett långt miljö- och klimatengagemang bakåt och tittar just nu på hur vi kan vidareutveckla det här arbetet, säger hon.

Klimatstrejken i september

Exakt hur Vårdförbundet kommer att engagera sig i den globala klimatstrejken den 27 september är inte klart.

– Men självklart står vi bakom budskapen i protesterna och kommer att uppmuntra våra medlemmar att delta i manifestationer om de kan och engagera sig på andra sätt, säger Rebecka Prentell.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida