Klimatet

”Sjuksköterskor en viktig röst för klimatet”

”Sjuksköterskor en viktig röst för klimatet”
Sofia Månsson, en av sjuksköterskorna i Nurses for future, när hon deltog i den första globala klimatdemonstrationen i mars. Foto: privat

I dag hålls nya klimatstrejker och demonstrationer runt om i världen. Nystartade Nurses for future vill få fart på vårdens och kollegernas engagemang.

Svenska Greta Thunberg har med sin skolstrejk för klimatet skapat en global proteströrelse. I dag är det dags för årets andra ”Global strike for future”, som samlar skolstrejkande skolungdomar och klimataktivister i alla åldrar till stora demonstrationer runt om i hela världen.

Här finns bland andra Nurses for future representerade, med plakat som kräver att något måste göras NU mot jordklotets feber.

Rätt budskap

Det var i slutet av förra året som sjuksköterskan Anna Jonsson från Stockholm bestämde sig för att starta gruppen, efter att ha läst en debattartikel i Dagens Nyheter. Där presenterade forskare vid Umeå universitetet uppgifter från en forskningsstudie, publicerad i The Lancet, som visar att 50 år av medicinska framsteg hotas av klimatförändringarna om världen inte lyckas minska utsläppen av koldioxid och bromsa uppvärmningen.

Sjuksköterskan Anna Jonsson, som jobbar på en vårdcentral i Älvsjö, har startat #nursesforfuture. Bilden är från den första globala klimatdemonstrationen i mars. Foto: Privat

– Artikeln fokuserade på medicinska och omvårdnadsrelaterade delar av klimatförändringarna, sådant som talar till min yrkesgrupp. Jag såg framför mig hundra miljoner miljö- och klimatflyktingar, denguefeber i Ystad, antibiotikaresistens och värmeslag, säger Anna Jonsson, som hoppas på ett ökat engagemang i klimatfrågan i den egna kåren.

Vad vill du med Nurses for future?

– Jag vill sprida kunskap, för jag tror att kunskapen är dålig om vad klimatförändringarna betyder på hälsoområdet. Jag vill också försöka påverka politiker, men det är jäkligt svårt och egentligen inte det viktigaste. För ska du mobilisera brett måste du få med dig vanligt folk. Vi ska mobilisera genom att sprida kunskap, både bland patienter och personal.

Respekt och kommunikation

Är sjuksköterskor en viktig röst i kampen för ett bättre klimat?

– Ja, jag tycker verkligen det. Alla vårdyrken är viktiga i det här, men särskilt sjuksköterskor. Vi möter så många olika sorters människor med olika behov och det är ofta vi som möter dem först, exempelvis vid en katastrof, en värmebölja eller en översvämning. Sjuksköterskor har kanske inte så hög status, men vi har ganska mycket respekt. Det tror jag vi kan använda oss av. Jag tror också att vi har en pedagogisk kompetens som behövs för att kunna informera om hälsoeffekterna av klimatförändringarna. Det är många människor som är angelägna om att ta TBE-vacciner. Men vad händer om 50 år med fästinginvasioner och nya sjukdomar som sprids med myggor? Vi ska inte vara hysteriska larmare i onödan, men vi behöver tänka på vad som kommer framåt.

Var är Nurses for futures viktigaste budskap?

– Att vi är dåligt rustade för vad som följer i klimatförändringarnas spår, att vi måste vakna upp och att vi vill ha en hälsosam framtid. Vi kräver krafttag mot klimatförändringarna och ett uppvaknande inom vår egen kår. Vi kommer att möta följderna av klimatförändringarna som kommer att vara mycket jobbigare än vad vi tror.

Skaffa mer kunskap

Vad är ditt bästa tips till någon som vill bli mer klimatsmart?

– Att bli klimatsmartare är att se över sin konsumtion, då kan ett första steg vara att testa sitt ekologiska fotavtryck. Jag trodde att jag var jättemiljömedveten, men insåg att jag har ett ganska stort ekologiskt fotavtryck. Att skaffa sig kunskap och bli medveten tror jag är viktigt.

#Nurses for future

  • Klimatgrupp för sjuksköterskor som finns på Facebook.
  • Har i nuläget drygt 120 medlemmar, men vill gärna bli fler.
  • I höst planeras för fysiska träffar där det ska smidas planer för Nurses for futures fortsatta klimatkamp och eventuella samarbeten.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida