Fackligt

Högre ob i Gävleborg på helgerna

Högre ob i Gävleborg på helgerna
Mer betalt på helgen i Gävleborg. Arkivbild: Mostphotos

För att få fler att vilja ta obekväma helgpass höjer Region Gävleborg ob-ersättningen rejält. Vårdförbundet hade hellre sett högre löner.

28 november 2017

Från 1 mars nästa år får Region Gävlebors sjuksköterskor och även undersköterskor 30 procent mer i ob-ersättning från fredag kväll till måndag morgon.

Det är arbetsgivaren som tagit initiativ och fattat beslut om detta. Men Vårdförbundet har fått vara med och tycka till.

Ville mer

Att föra in ob-ersättningen i ett kollektivavtal och på så vis göra satsningen tryggare och mer långsiktig var ett av fackets förslag, men det sade Region Gävleborg nej till.

Ett annat förslag från Vårdförbundet var att åter ge ob-ersättning under veckans vardagar, något som förhandlats bort i ett gammalt nattavtal till förmån för bättre tidskompensation vid nattarbete.

Det ville inte arbetsgivaren, så satsningen på 20 miljoner kronor landade i stället i höjd ob-ersättning på helgerna.

Välkommen satsning

– Lön och pengar är en het fråga för våra medlemmar i Gävleborg, eftersom våra medlemmar har ganska låga löner. Därför är det en viktig fråga för oss. Vi hade hellre sett en större satsning på höjda grundlöner, samtidigt är förbättrad ob självklart välkommet, säger Anna Bergström, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Gävleborg.

Inför nästa års lönerevision, som startar efter årsskiftet, har Vårdförbundet i Gävleborg yrkat på en generell höjning av grundlönen för alla och högre värdering av specialistkunskap. Förbundet har också yrkat på en femårig lönesatsning på trotjänare, som har 20 år i yrket eller mer.

Vårdfokus har tidigare brättat om att Region Västra Götaland har fördubblat ob-ersättningen för Vårdförbundets grupper från i höst.

Tidigare i år beslutade Region Örebro att höja ob-ersättningen med 60 procent.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida