Fackligt

Hundratals sjuksköterskor kan gå ut i strejk i Norge

Hundratals sjuksköterskor kan gå ut i strejk i Norge
Foto: Getty Images

Imorgon torsdag 27 maj kan 700 kommunanställda sjuksköterskor i Norge tas ut i strejk, jämte några statligt anställda kollegor. Just nu pågår medling efter att samtliga löneförhandlingar för bland annat sjuksköterskor brakat samman.

Kravet från huvudorganisationen Unio, som förhandlar för Norsk Sykepleieforbund, NSF, men även för flera andra förbund, har varit en reell löneökning för medlemmarna – alltså att löneökningen ska vara större än prisökningarna.

Sjuksköterskorna utgör cirka tio procent av de totalt 7000 kommunanställda som tas ut i första strejkomgången. Övriga yrkesgrupper i vården som berörs är bland annat sjukgymnaster och arbetsterapeuter, men de flesta är lärare.

Bland de 700 kommunanställda sjuksköterskorna finns anställda i hemtjänsten, på vårdhem, barnmorskemottagningar, akutmottagningar, vårdcentraler, psykiatri och rehabilitering. De arbetar i 13 kommuner och nio län, fylkeskommuner, i bland annat Bergen, Stavanger, Alta och Bodö.

– Vi menar att detta är ett uttag som är tydligt, men försvarbart. Det är inte fara för liv och hälsa med detta, säger Silje Naustvik, vice ordförande i NSF och tillika vice ordförande för Unios förhandlingskommitté, till fackförbundstidningen Sykepleien.

Sjukhus och statsanställda

För anställda på sjukhus är 4 juni den första möjliga strejkdagen. Det gäller även för anställda i Oslo, som utgör ett eget avtalsområde. För statsanställda är första möjliga strejkdag den 27 maj.

Vad gäller de statligt anställda är det främst sjuksköterskor vid högskolor och universitet som tas ut i strejk till en början. NSF har ungefär 1500 statligt anställda medlemmar, merparten just inom det akademiska området.

Den 6 maj avbröts löneförhandlingarna i sjukhusavtalet – gällande hälsoföretag och sjukhus med driftavtal – mellan Norsk Sykepleierforbund (NSF) och arbetsgivarorganisationen Spekter, varpå medlaren Riksmekleren tog över. Lill Sverredatter Larsen, ordförande för NSF, sade då att parterna helt enkelt stod alltför långt ifrån varandra, enligt fackförbundstidningen Sykepleien.

Inte strejkat sedan 1990-talet

Några dagar tidigare, på valborgsmässoafton, hade även Osloförhandlingarna om löner gått samma väg. Bård Eirik Ruud, NSF:s lokala ordförande i Oslo, sa då att erbjudandet från arbetsgivarna innebar en reallönesänkning. Och bara timmar tidigare hade även löneförhandlingarna för resten av de norska kommunerna och länen i KS-området avbrutits – dagen efter att de statliga löneförhandlingarna avbröts.

Senast offentliganställda i Norge gick ut i strejk i samband med förhandlingar om en lönejustering var 1995. Medlingen inleddes den 25 maj, och fristen löper ut vid midnatt mot torsdagen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida