Kommunals strejk kan ge gränsdragningsproblem

Om inte medlarna hittar en lösning bryter Kommunals strejk ut natten mot måndagen den 29 april. Vårdförbundet uppmanar sina medlemmar att vara strikt neutrala, men ordföranden för avdelningen i Halland oroar sig för gränsdragningsproblem.

Ett stort antal kommuner och landsting berörs om strejken bryter ut.

– Vi har respekt för att Kommunal anser sig behöva ta till de här åtgärderna, men vi hoppas på en snar lösning. En strejk är definitivt inte bra för vården, säger Vårdförbundets förhandlingschef Kerstin Persson.

Varslet omfattar bland annat undersköterskor på en strokeenhet på Varbergs sjukhus och på en rehabiliteringsavdelning på Hallands sjukhus i Halmstad.

 Orolig ordförande

– På rehabavdelningen arbetar personalen i team och egentligen är det bara ansvaret för läkemedelshantering och förråd som är strikta sjuksköterskeuppgifter. Men när det gäller omvårdnaden är det svårt att dra gränsen mellan undersköterskors och sjuksköterskors arbete, säger Vårdförbundets ordförande i Halland, Gunnel Persson.


Flera medlemmar har ringt till avdelningen i Halland och frågat vad de ska göra om deras kolleger lämnar arbetet klockan 24 natten mot måndag. Om strejken bryter ut kan sjuksköterskan på rehabavdelningen stå med ensamt ansvar för åtta svårt sjuka patienter.

– Arbetsgivaren har ännu inte bestämt om de ska dra ner på verksamheterna till hälften eller om de ska stänga avdelningarna. Om de inte stänger kommer sjuksköterskorna få svårt att avgöra om de går in och gör sådant som egentligen är undersköterskans arbete, säger Gunnel Persson.

Bedömning i varje enskilt fall

Neutralitet innebär att Vårdförbundets medlemmar uppmanas att inte utföra arbetsuppgifter som vanligtvis utförs av undersköterskor, men förhandlingschef Kerstin Persson håller med om att det kan uppstå gränsdragningsproblem.

– Ingen av våra medlemmar ska tvingas till något strejkbryteri, men en bedömning måste göras i varje enskilt fall och jag uppmanar den som känner sig osäker att ta kontakt med sin lokala avdelning, säger hon.

I Kommunals varsel ingår också nyanställningsblockad. Det kan påverka sjuksköterskestudenter som ibland jobbar extratimmar som undersköterskor.

– Blockaden innebär att arbetsgivaren inte kan anställa någon under konflikten, vilket innebär att blivande sjuksköterskor inte kan arbeta extra, säger Kerstin Persson.

Förbereder sig för strejk

Arbetsgivarna förbereder sig på olika sätt.

Region Skåne har ansökt om dispens för att kunna leverera tvätt till och från sjukhusen, och för att kunna servera åtminstone ett mål varm mat om dagen på sjukhusen.

I Östergötland omfattas 19 medarbetare på sterilenheterna av varslet och landstinget planerar att ställa in operationer som inte är akuta.

Samma åtgärd planerar landstinget i Västerbotten när det gäller operationer vid Norrlands universitetssjukhus och lasarettet i Lycksele.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida