Många sjuksköterskor sägs upp när Spenshult drar ner

Många sjuksköterskor sägs upp när Spenshult drar ner
Spenshult har ett tvåårigt avtal med Västra Götalandsregionen för behandling av ortopedipatienter, ett avtal som nu inte förlängs. Arkivbild: Istockphoto

Privatsjukhuset förlorar avtal och tvingas minska personalstyrkan med 20 anställda.

4 november 2013

– Det är en tragedi för alla som drabbas, men vi har varit med om stora neddragningar här förr.

Anita Lackinger, sjuksköterska och facklig förtroendevald för Vårdförbundet på Spenshults sjukhus i Halland, suckar lite uppgivet när Vårdfokus ber henne om en kommentar till att så många sjuksköterskor kommer att förlora sina jobb.

Majoriteten sjuksköterskor

Spenshult har lagt ett varsel som omfattar 20 anställda och verksamhetschefen Ulrika Persson bekräftar att majoriteten av dem som kommer att få sluta är sjuksköterskor.

– Västra Götalandsregionen har valt att inte förlänga ett tvåårigt avtal, vilket gör att vi kommer att få betydligt färre patienter. Vi måste tyvärr anpassa oss till det, säger Ulrika Persson.

Korta avtal

Hon uppfattar det som att det finns en politisk agenda i Västra Götalandsregionen för att minska beroendet av privata vårdföretag.

– I den här branschen är det i dag oerhört korta avtal och snabba förändringar. Vi har funnits här sedan 1953 och kunde tidigare ha avtal på sju-åtta år. Nu handlar det om två år med möjlighet till två års förlängning som regionen valt att avsluta i stället.

Tredje stora varslet

Anita Lackinger har arbetat på Spenshult sedan 1998. Det här är det tredje stora varslet som hon är med om.

– Tyvärr är det så det fungerar med upphandlingar. Man får ett avtal och behöver anställa, några år senare förlorar man en upphandling och får göra sig av med folk. För oss anställda är det naturligtvis ingen önskvärd situation att det går upp och ner hela tiden, säger hon.

Det finns 60 sjuksköterskor anslutna till Vårdförbundet på Spenshult. Inom en vecka kommer det att bli klart hur många och vilka av dem som måste sluta den här gången.

Spenshult sjukhus

  • Spenshult sjukhus är ett specialistsjukhus inom ortopedisk kirurgi, avancerad hand- och fotkirurgi, reumatologi, reuma- cancer- och smärtrehabilitering.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida