fackligt arbete

Dana ska leda helt ny styrelse i Vårdförbundet Skåne

Dana ska leda helt ny styrelse i Vårdförbundet Skåne
Att vara synlig för alla medlemmar är Dana Breichts hjärtefråga.

Dana Breicht har varit fackligt förtroendevald på sin arbetsplats. Nu ska hon leda en av Vårdförbundets största avdelningar sedan hela styrelsen bytts ut på det senaste årsmötet.

27 september 2017

Dana Breicht är nyvald ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne. Hon ställdes mot ytterligare fem kandidater, men var valberedningens förslag och valdes på årsmötet som hölls i helgen.

Det är en kommunanställd nattsjuksköterska med begränsad facklig erfarenhet som nu ska leda en av Vårdförbundets största avdelningar tillsammans med en helt nyvald styrelse. Efter en längre tids konflikter lade valberedningen oväntat fram förslaget att byta ut hela styrelsen vid Vårdförbundet Skånes årsmöte. Med knapp marginal valdes Dana till ny ordförande.

Läser på

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte känns lite skrämmande. Men det känns också peppande. Det är något nytt som jag ser fram emot att hugga tag i. Jag är i full gång med att läsa på för att sätta mig in i de stora fackliga frågorna.

För Dana Breicht är kommunikationen med medlemmarna en av de viktigaste frågorna. Hon är imponerad av hur mycket arbete som läggs ner av fackligt förtroendevalda och vill att de insatser som görs blir mer kända bland medlemmarna.

Ska synas mer

– Som vanlig medlem har jag tyckt att Vårdförbundet inte synts tillräckligt mycket. Det läggs ner så mycket arbete, men det kommer inte ut till medlemmarna. Det vill jag ändra på. Jag vill engagera och bekräfta och ha en öppen kommunikation, säger hon.

Hon önskar också att det inte ska finnas något ”jag och dem” mellan henne och medlemmarna. Den nya ordförande vill att de ska vara ett enda ”vi” och det vill hon skapa genom att vara synlig på arbetsplatserna.

– Jag vill att det vi gör blir tydligt genom att berätta om det för skyddsombuden, som berättar vidare för fackligt förtroendevalda på arbetsplatserna, som i sin tur sprider informationen vidare till medlemmarna.

Blev överraskad

Den tidigare styrelsen för Vårdförbundet Skåne har fått tampas med anonym kritik i sociala medier, avgångskrav och missnöje från enskilda medlemmar, som Vårdfokus berättat om tidigare (se länkar här intill).

Dana Breicht vet att förra årets årsmöte var turbulent och att det fanns missnöje kring den tidigare styrelsen. Strategin för att undvika det i framtiden är maximal öppenhet.

– Kommunikation är a och o i alla sammanhang.

Hon blev överraskad av att valberedningen föreslog henne som ordförande och nu vill hon göra allt för att försöka leva upp till förväntningarna. Än så länge känns det bra, säger hon. Hon tror att den nya styrelsen blir ett bra team – som nu jobbar på att lära känna varandra.

”Allt på en gång”

– Det känns spännande och prestigelöst. Det är bra med så många åsikter som möjligt. Jag är inte ute efter att bestämma. Vi är ett lag som ser det som att vi är valda för att göra nytta för andra.

På frågan om vad som är den viktigaste fackliga frågan att ta tag i allra först svarar Dana Breicht: ”Allt på en gång.”

– Det går inte att skilja arbetstider, arbetsmiljö, lön och andra villkorsfrågor åt. Allt hänger ihop. Men om jag ska nämna en hjärtefråga är det att vara synlig för alla – även för medlemmarna som jobbar natt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida