Personal känner sig kränkta av dementi

Personal på avdelning 35 på Helsingborgs lasarett känner sig kränkta av sina närmaste chefer. Utåt förnekar cheferna att områdeschefen har uppmanat oorganiserade till strejkbryteri. Men till personalen säger områdeschefen att det var ett skämt.

Enligt personal på sjukhusets akutvårdsavdelning ska områdeschefen, Eva Stuhr-Sander, ha gått runt på avdelningen och erbjudit oorganiserade tre gånger så hög lön om de går in och arbetar under en eventuell strejk. I fredags berättade Ulf Larsson, förtroendevald vid Vårdförbundets klubbexpedition, för Vårdfackets webbtidning att upprörda medlemmar har ringt honom och berättat om erbjudandet.

Eva Stuhr-Sander ville då inte kommentera uppgifterna. Några dagar senare skickade kommunikationsavdelningen ut ett pressmeddelande till medierna med rubriken ”Svartfötter” premieras inte. I detta dementerar Eva-Stuhr Sander bestämt att hon skulle ha erbjudit lönepåslag till oorganiserade eller uppmanat till strejkbryteri.

Brev till sjukhuschefen

Men enligt personalen erkände Eva Stuhr-Sander direkt efter publiceringen, den 11 april, inför dem att hon visserligen hade använt de ord som Vårdfacket publicerade men att det egentligen hade varit ett skämt som misstolkats.

I ett brev som skickades till sjukhuschefen Lisbeth Cederwall i morse skriver de förtroendevalda på avdelningen: ”Hur kan man då som chef den 15 april dementera uppgifterna i ett pressmeddelande? Vilka signaler sänder man till personalen? Först var det ett skämt, sedan har det inte sagts något över huvud taget.”

Ingen lyssnat på personalen

Vårdfacket har försökt att få en kommentar från sjukhuschefen men hon hänvisar via sin sekreterare till verksamhetschefen, Sven Oredsson, som står bakom  dementin.

I brevet förklarar Vårdförbundets förtroendevalda att verksamhetschefen över huvud taget inte har kontaktat personalen för att höra deras version.

Ljuger personalen, hittar de bara på detta?

– Det tror jag inte att de gör. Jag tolkar det som att det föreligger ett missförstånd här, svarar Sven Oredsson.

Vad har områdeschefen sagt?

– Jag vet inte exakt ord för ord vad hon har sagt, men någonting har missförståtts  och förstorats till det ni skrev om.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida