Regeringen vill skärpa reglerna för visstidsanställningar

Regeringen vill skärpa reglerna för visstidsanställningar
TCO:s samhällspolitiska chef, Samuel Engblom, hade helst sett ett skarpare förslag om visstidsanställningar från regeringen. Foto: Jann Lipka

Men TCO hade helst sett ett ännu skarpare förslag.

Sedan de nya reglerna om korta anställningar infördes för åtta år sedan har inte minst TCO opponerat sig mot att arbetsgivare missbrukar dem på ett sätt som i princip gör det omöjligt för många att få en fast anställning.

Om arbetsgivaren staplar vikariat och allmän visstidsanställning på varandra inom en femårsperiod måste den enskilde erbjudas en fast anställning. Men genom att smeta ut de korta anställningarna över en längre period än fem år kan de pågå i en evighet, eftersom de tidigare anställningarna då inte räknas.

Regeringen vill från om med 1 maj 2016 göra det lättare för dem med korta anställningar att få fast jobb genom att ta bort kravet på att de ska ha haft de tillfälliga jobben under en femårsperiod.

Fortfarande möjligt att stapla

TCO, som för åtta år sedan anmälde Sverige för brott mot EU:s visstidsdirektiv, hade helst sett ett skarpare och enklare förslag. Med de regler som regeringen nu föreslår blir det möjligt att fortsätta att stapla olika former av visstidsanställningar på varandra i upp till sex år, men inte längre än så, enligt TCO.

– Man kommer ifrån evighetsstaplandet. Men vi skulle vilja ha enklare regler som säger att om man haft tidsbegränsade anställningar hos samma arbetsgivare i tre år inom en femårsperiod så ska man automatiskt erbjudas tillsvidareanställning, säger TCO:s samhällspoliska chef Samuel Engblom.

Enligt nyhetsbyrån TT hade Svenskt Näringsliv helst sett att reglerna inte ändrats alls, men de tycker ändå att regeringens förslag är acceptabelt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida