Sjuksköterskor i Gävleborg hotar att sluta om jour blir verklighet
Efter beslutet att införa jourarbete inom hemsjukvården i Gävleborg hotar nu distriktssköterskor i Ockelbo och Hofors att säga upp sig. — Vi är rörande eniga, säger Monica Andersson, förtroendevald på hälsokliniken i Ockelbo.
Bakgrunden till beslutet är att från 1 februari ska hemsjukvården i Gävleborgs län kommunaliseras. Vård som kräver mindre än 14 dagars insats ska dock behållas i landstingets regi. I och med det räknar primärvårdsledningen med ett minskat behov av vård och vill därför att sjuksköterskorna utöver sina ordinarie 40 timmar även ska ingå i en jourstyrka på kvällar, nätter och helger.
Går emot arbetslagsstiftningen
Men beredskapen räknas inte som arbetstid och kan därför inte tillgodoräknas av personalen. Detta har fått de åtta distriktssköterskorna på hälsokliniken i Ockelbo att tända till.
– Ockelbo är en glesbygd. Får vi ett larm nattetid kan vi ha restider på 1,5 timme enkel väg. Sedan ska vi gå på vårt ordinarie pass morgonen därefter. Det bryter mot arbetslagsstiftningen i min mening. Vi är rörande eniga. Går det igenom kommer vi alla att begära in våra tjänstgöringsintyg, säger Monica Andersson, förtroendevald på kliniken.
Tillfälligt enligt arbetsgivaren
Även sjuksköterskor i Hofors ställer sig nu bakom protesterna och överväger att säga upp sig. Samtidigt menar arbetsgivaren att modellen är tillfällig och endast ska användas för att ge ambulanssjukvårdarna extra stöd under en övergångsperiod, de som på längre sikt är tänkta att ha nattberedskapen.
– Det är struntprat. De kommer att få ut oss i beredskap för att sedan driva igenom det här permanent. Jag vet dessutom att ambulanspersonalen inte heller gillar det, de stöttar oss, säger Monica Andersson.
Just nu pågår förhandlingar mellan primärvårdsledningen och Vårdförbundet centralt i Gävle och på måndag hålls ett sista möte. Karin Bergsman på Vårdförbundet förstår personalens frustration.
– De har aldrig haft beredskap i Gästrikland förut så för dem blir det en otrolig förändring om man plötsligt ska gå ut ensam på nätterna. Vi förstår deras upprördhet men stöttar inte massuppsägningar, säger hon.
”En tillbakagång”
Samtidigt menar Vårdförbundet att planeringen inför kommunaliseringen varit under all kritik. Och att återinföra jouren är att gå tillbaka 20 år i tiden, säger Karin Bergsman.
– I elfte timmen upptäcker man att det även finns vårdbehov på nätterna och då lägger de fram det här. Det känns som en tillbakagång. Vi vill ha schemalagd arbetstid.