SKL hotar att säga upp Vårdförbundets avtal

En krigsförklaring mot Vårdförbundets medlemmar. Så karakteriserar Anna-Karin Eklund utspelet från SKL att säga upp det gällande avtalet.

23 oktober 2009

Som ”seriösa arbetsgivare” måste vi överväga att säga upp avtalet med Vårdförbundet. Ungefär så säger gruppledarna för moderaterna, socialdemokraterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna i SKL; Sveriges kommuner och landsting, i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

En provokation

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund kallar utspelet ”en krigsförklaring mot Vårdförbundets alla medlemmar”.

– Jag kan inte annat än tolka detta som en provokation mot alla välutbildade men underbetalda kvinnor i vården. Jag förstår att de är mycket upprörda över det här utspelet, jag kan bara säga att jag är lika upprörd, säger hon till Vårdfacket.

 Redan sänkta löner

Hon talar om en förtroendekris för vården: neddragningar med slimmade organisationer, uppsagda nattavtal och så vidare. Förändringar som äventyrar patientsäkerheten och också – när det gäller nattavtalet – faktiskt innebär en lönesänkning.

Utspelet kommer rätt oväntat. Anna-Karin Eklund pekar på de analyser som gjorts av Konjunkturinstitutet KI. KI anser att en löneökning mellan 1 och 2,5 procent är rimlig för nästa år – Vårdförbundets garanterade 2 procent ligger inom det spannet.

I debattartikeln påstås att Vårdförbundets medlemsgrupper redan har haft en hög löneutveckling.

 Slagträ i debatten

– Våra löneökningar sticker inte ut på något som helst sätt, säger Anna-Karin Eklund. Och om Anders Knape och kompani tror att vår kamp för att rätta till den sneda lönesättningen av välutbildade kvinnor i offentlig sektor är över misstar han sig!

Hon funderar också över om inte utspelet egentligen är riktat mot regeringen; att SKL är ute efter att pressa fram mer statsbidrag.

– I så fall är det djupt ansvarslöst att använda de 80 000 anställda som är anslutna till Vårdförbundet som slagträ i den debatten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida